Publicitat
Publicitat

Interior estudia que puguin votar a les eleccions basques els que van abandonar Euskadi per ETA

El ministre Jorge Fernández Díaz explica que es busca la via per aconseguir que votin els que van marxar amenaçats per la violència

El Govern està estudiant la possibilitat de modificar la llei electoral perquè les persones que van abandonar Euskadi per l'amenaça d'ETA puguin votar en les eleccions basques. Així ho ha confirmat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en declaracions als periodistes després de clausurar el Congrés sobre Memòria i Convivència que aquesta setmana s'ha celebrat a Bilbao.

Fernández Díaz ha explicat que es tracta d'una iniciativa que va presentar el president del PP basc, Antonio Basagoiti, que "està sent estudiada pel Govern" i que per a això s'ha organitzat el proper 7 de juny a Madrid unes jornades molt "importants" al Centre d'Estudis Polític i Constitucionals. L'objectiu d'aquestes jornades, ha explicat, és "estudiar la virtualitat jurídica d'aquesta iniciativa que permeti en el seu cas la modificació de la llei electoral". "Crec que és raonable pensar que si hi ha milers de ciutadans que vivint a Iberoamèrica poden votar a les eleccions aquí, té tot el sentit que estudiem la possibilitat jurídica de què bascos que s'han hagut d'anar fora del País Basc però que estan a Espanya puguin fer-ho també en pròxims comicis ", ha resumit.

Fernández Díaz ha assegurat que es tracta d'alguna cosa "raonable" i que el Govern "ha de fer possible que el que és raonable sigui legal". "I per això estem treballant des del Govern i intentarem que això aquesta possible", ha finalitzat. El reconeixement del dret al vot a Euskadi dels que es van veure obligats a abandonar aquesta comunitat per l'amenaça directa d'ETA és una reclamació que el PP sempre ha defensat.

De fet, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, va incloure aquesta reivindicació en la ponència política aprovada pel seu partit en el congrés que va celebrar el passat mes de febrer a Sevilla. Els populars bascos, que estimen que hi ha entre 45.000 i 60.000 persones en aquesta situació, també van portar aquesta proposta l'any passat al Parlament Basc, on es van quedar sols en la defensa d'aquesta aspiració, que va ser rebutjada per la resta de formacions de la Cambra de Vitòria.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT