Publicitat
Publicitat

Les bases d'IU volen ser al govern andalús amb el PSOE

Els comunistes, un 70% dels quals ha avalat l'executiu de coalició, podrien tenir la vicepresidència de la Junta i conselleries

El 75 per cent dels militants de IULV-CA s'ha pronunciat a favor de l'acord polític-programàtic assolit amb el PSOE i més del 70 per cent vol, a més, formar-hi un govern de coalició a Andalusia en el referèndum convocat avui per la direcció d'aquesta formació , segons les dades provisionals facilitades aquesta nit.

Fonts de la direcció de IULV-CA han dit a Efe que, amb el 70 per cent de l'escrutini, el pacte de legislatura ha obtingut un no d'entre l'11 i el 15 per cent de vots, i la resta de vots són entre nuls i en blanc, en un referèndum a què estaven convocats uns 6.000 militants i han participat més de 80%.

L es bases han participat des de les 18,00 a les 21,00 hores d'avui al sufragi plantejat per la direcció en virtut de l'article 42 dels seus estatuts pel qual es demana opinió vinculant a la militància "davant situacions d'especial transcendència" política per a la federació d'esquerres.

La papereta de vot en aquest referèndum incloïa dues preguntes, la primera referida al suport a un acord programàtic amb el PSOE, i la segona procliu a la participació de IULV-CA en un govern de coalició amb els socialistes o, per contra, que només hi hagués un acord de legislatura.

E l coordinador general d'IULV-CA, Diego Valderas, ha convocat una roda de premsa demà a les 12,00 hores a la seu regional del seu partit per donar a conèixer el resultat definitiu del referèndum a què han sigut convocats els militants, la meitat d'ells afiliats al Partit Comunista d'Andalusia (PCA).

L'entrada d'IU en un govern de coalició amb el PSOE ha estat l'aposta més clara de la direcció d'aquest partit, començant pel mateix Valderas, i pel PCA, partit majoritari a la federació, com ho prova que el passat diumenge la seva comitè central va acordar, amb 55 vots a favor, un en contra i vuit abstencions, el suport a un pacte de govern en el referèndum d'avui.

Valderas ha declarat avui a Efe després de votar en el referèndum que "la direcció regional ha marcat i traçat un camí i unes preguntes sobre aquest camí. Avui és un dia fort de democràcia interna, a partir d'aquí el que digui la militància va al cel , es farà el que diguin les bases i punt, no passa més res".

L'únic punt de fricció procedeix dels 800 militants de la Candidatura Unitària de Treballadors (CUT), que lidera el diputat autonòmic i alcalde de Marinaleda (Sevilla), Juan Manuel Sánchez Gordillo, que han votat en una consulta "alternativa" al rebutjar la plantejada per la direcció de la coalició i en oposar-se a qualsevol acord amb el PSOE.

El referèndum "alternatiu" celebrat avui a unes 40 assemblees, a més de recollir la proposta de govern i de suport de legislatura, plantejava també les opcions d'arribar a un acord d'investidura però també l'abstenció en el mateix.

Sánchez Gordillo ha proposat a les bases de la CUT donar suport només la investidura del socialista José Antonio Griñán en el ple de la setmana, per evitar que el popular Javier Arenas accedeixi a la presidència de la Junta, però també evitar qualsevol altre compromís programàtic o de govern amb el PSOE.

"Si es compleixen els pronòstics i hi ha pacte de govern (amb el PSOE) jo crec que estarem anunciant la mort d'IU perquè l'electorat no ho perdonarà", ha dit a Efe Sánchez Gordillo, que ha qualificat avui de "autèntica barbaritat "un possible pacte.

No obstant això, l'acord entre les direccions de PSOE i IU sembla fet, i al programàtic assolit fa dues setmanes i recollit en una carta amb 250 mesures i 28 noves lleis, s'anunciarà en els propers dies el de govern, que podria traduir-se en diverses conselleries per IU i fins i tot en la vicepresidència de la Junta.

RE

Més continguts de