IU aprofundeix en la crisi interna i expulsa dos dels seus dirigents a Madrid

La direcció federal els havia exigit reiteradament la dimissió per la seva implicació a l'escàndol de les 'targetes opaques' de Caja Madrid

La presidència federal d'Esquerra Unida ha aprovat aquest divendres l'expulsió dels seus portaveus a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid i l'Ajuntament de la capital, Gregorio Gordo i Ángel Pérez, per "falta molt greu" en negar-se a abandonar els seus càrrecs per responsabilitat política en el cas de les 'targetes opaques' de Caja Madrid.

L'expulsió ha estat aprovada per 31 vots a favor, zero en contra i dues abstencions. No obstant això, un sector de dotze persones afins als expulsats han decidit no participar en la votació per no reconèixer la seva legitimitat.

L'expedient disciplinari obert a Gordo i Pérez proposava la seva expulsió per haver comès una "falta molt greu" prevista en l'article 31 dels estatuts d'IU, que inclouen "l'actuació en contra dels acords, decisions o resolucions expressament adoptats pels òrgans de l'organització en el marc de les seves competències amb conseqüències negatives per a IU".

Aquest expedient va arribar després de diverses resolucions aprovades pels òrgans d'IU Federal exigint-los abandonar els seus llocs com a portaveus a les institucions madrilenyes. L'última resolució de la presidència federal que va donar peu a aquesta actuació disciplinària assenyalava com a "inacceptable" l'actuació de Gordo i Pérez i acordava la seva "desautorització política".

Els expulsats aniran als tribunals

Gregorio Gordo i Ángel Pérez han considerat il·legal i il·legítima la decisió de la presidència federal d'expulsar-los del partit, i aniran als tribunals. Consideren que la resolució de la direcció és una vulneració de drets fonamentals.

Fonts d'IU properes als portaveus han indicat que la decisió és il·legal perquè els portaveus "ni tan sols han estat cridats a declarar".

A més, aquestes fonts han indicat que a la reunió de l'òrgan de direcció d'avui no hi havia el quòrum suficient d'assistents, ja que no hi ha participat el 50% dels membres de la presidència.

Àngel Pérez no reconeix les seves competències

Ángel Pérez ja va avançar la seva intenció de no acudir a la reunió de la presidència d'aquest divendres en considerar que IU Federal actua "fora de les seves competències" i la seva assistència únicament avalaria l'"antiestatutari comportament" que estan tenint amb els dos dirigents.

Pérez va explicar, al coordinador general d'IU, Cayo Lara, i al coordinador de la Presidència d'IU Federal, José Luis Centella, en un escrit d'aquest dijous, i al qual ha tingut accés Europa Press, que no aniria a la reunió davant la "inadmissible conducta "que estan seguint", fent un "mal ús "dels estatuts" per una "inobservança total i absoluta de les seves disposicions sobre tramitació d'expedients"; això s'uneix al fet que estan "actuant completament fora de les seves competències" .