COALICIÓ D'ESQUERRES
Política 16/04/2016

IU reclama una coalició entre iguals amb Podem però Monedero l'insta a integrar-se a Ara en Comú

Garzón creu que l'aliança és l'única via per "evitar que PP i C's guanyin" però el cofundador de Podem destaca "diferències" en "l'eix d'allò nou enfront allò vell"

Ara
2 min
Garzón ha participat en un homenatge als antifranquistes a Còrdova

BarcelonaEl líder d'IU, Alberto Garzón, pressiona per tancar una coalició amb Podem, la qual va ser impossible de cara a les eleccions del 20-D. En cas de nous comicis, però, ho vol tornar a intentar, però en peu d'igualtat, ja que, segons ha afirmat aquest dissabte en un homenatge a la lluita antifranquista a Còrdova, "l'única forma d'evitar que PP i C's guanyin és anant junts amb Podem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el diputat ha defensat la "confluència" de les marees i partits "de ruptura i del canvi" per fer front a pactes electorals o a una nova convocatòria electoral. En tot cas, ha demanat al partit de Pablo Iglesias que "legitimament" decideixi si "aposta per una confluència des del respecte on Podem i IU es reconeguin i puguin treballar conjuntament".

D'aquesta manera, Garzón s'ha mostrat disposat a parlar "des del respecte i el reconeixement", tot i que ha deixat ben clar que, "si el que pretén [Podem] és que IU sigui absorbida, integrada o que desaparegui, serà un no rotund". I, de ser així, "es repetirà l'escenari del 20-D amb una fragmentació de les forces de la ruptura", possibilitat en què, segons ha destacat, "les enquestes diuen que a IU no li aniria malament en solitari".

Sigui com sigui, el líder del partit prefereix explorar una coalició d'igual a igual amb Podem i, malgrat que "els terminis són molt urgents", un cop es convoquin "hi ha un marge de deu dies per establir coalicions electorals". Per això, li agradaria que Iglesias decidís canviar l'estratègia del 20-D i que "aquest cop s'estigués a l'alçada de les circumstàncies i es pensés més en la societat". I és que, per molt que IU tingui "set, deu o quinze diputats, si governa Mariano Rajoy amb Albert Rivera és dolent per a la societat". En canvi, preveu que una coalició amb Podem podria aspirar a prendre el segon lloc al PSOE.

Monedero rebutja un acord entre iguals

Al seu torn, el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero ha apuntat que el seu partit coincideix amb IU en "la lluita per la gent", tot i que ha reconegut "diferències" en "l'eix d'allò nou enfront allò vell", en l'estructura orgànica. I és que, segons ha subratllat, el debat polític no se centra només "en els de dalt contra els de baix", sinó també en "allò nou contra allò vell" i ha recalcat que Podem "planteja la necessitat de construir alguna cosa nova".

En una trobada de cercles de Podem també a Còrdova, Monedero ha rebutjat incloure les sigles d'IU en el nom d'una hipotètica confluència de "partits del canvi" perquè veu Podem com la veritable matriu de la nova candidatura. Per això, ha convidat el partit de Garzón a integrar-se a Ara en Comú, com els moviments sorgits del 15-M, "per evitar la sopa de sigles", cosa que "s'ha demostrat que no funciona".

Segons assegura, abans que les sigles d'IU acompanyin les de Podem com un "agregat melancòlic i impotent", és "molt més intel·ligent la incorporació d'aquest guió d'Ara en Comú". En tot cas, Monedero ha destacat que Garzón "és intel·ligent i està ajudant a que IU camini cap a posicions molt més renovades que coincideixen amb l'ànsia de renovació de la societat".

stats