Política 28/10/2016

Ibarra diu que els socialistes que votin contra Rajoy "tindran la decència de marxar" del partit

El PSOE aguanta la respiració pendent del que farà Sánchez: si deixarà l'acta de diputat o bé votarà no en la investidura de Rajoy

Ara
3 min
L'expresident extremeny, Rodríguez Ibarra

MadridEl PSOE aguanta la respiració abans de la votació de dissabte, en què tota la bancada socialista té el mandat de Farraz d'abstenir-se. Els ulls estan posats en Pedro Sánchez. L'ex secretari general del PSOE desfulla la margarita sobre què fer: deixar l'acta de diputat o bé votar no en la investidura de Mariano Rajoy i liderar un corrent crític dins del partit. Els diputats més pròxims li han demanat que es quedi i voti 'no' a Rajoy. Però tampoc hi ha consens dins de les seves files. Segons fonts socialistes pròximes als crítics, deixar l'acta de diputat és l'única via que li queda per tornar a poder presentar-se per liderar el PSOE, ja que perdria tota autoritat si trenca una disciplina de vot que hauria de reclamar més endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del que faci Sánchez dependrà també, en bona part, què fan la resta de díscols. Els set diputats del PSC, liderats per Meritxell Batet, ja han deixat clar el seu no, així com les independents Margarita Robles i l'exmilitar Zaida Cantera, número dos i sis per Madrid respectivament. L'aragonesa Susana Sumelzo i l'exalcalde de Donosti Odón Elorza se sumen a la llista. Aquests ja estan clars, però el número podria créixer amb els dos diputats balears, alguns valencians, gallecs i lleonesos si Sánchez lidera la rebel·lió.

L'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha assegurat avui en una entrevista a la Cope que està convençut que el partit no haurà de prendre cap mesura contra els diputats socialistes que aquest dissabte trenquin la disciplina de vot durant la investidura de Mariano Rajoy, ja que marxaran ells per voluntat pròpia: "No tinc cap dubte que Pedro Sánchez, com a molt tard aquesta nit, entregarà l'acta de diputat al partit. No m'entra al cap que voti en contra del partit. També pot ser que voti en contra i després marxi. Però tots els diputats que votin en contra tindran la decència de marxar". Amb aquestes declaracions, Ibarra, que és un dels 'barons' històrics del PSOE, intenta posar més pressió sobre els diputats díscols que tenen previst oposar-se en lloc d'abstenir-se en la votació d'aquest dissabte.

L'expresident, amb sorna, també ha dit que no té gaire clar "si el PSC forma part del PSOE o si són dos partits independents", i ha recomanat als socialistes catalans que "aclareixin ja quina és la seva proposta política". "El PSC ha comès nombrosos errors polítics que l'han portat a tenir només 7 diputats", ha dit. I ha recordat que "des del tripartit no han aixecat el cap". "Cada decisió que prenen sobre la unitat d'Espanya perjudica les seves expectatives electorals i les del PSOE a Extremadura o Castella-la Manxa", ha criticat, i ha amenaçat que si demà voten diferent del que es va decidir al consell federal del PSOE voldrà dir que "ha arribat el moment de dir: fins aquí hem arribat i cadascú pel seu camí".

Sobre la complicada situació interna que viu el PSOE, Ibarra ha dit: "A la meva terra en diem tallar els troncs i cremar els rostolls. Ja hem tallat els troncs i ara hem de cremar els rostolls".

Ibarra també ha criticat molt durament Podem, als quals ha acusat de ser els culpables que ara mateix no hi hagi un president socialista, i ha dit: "Iglesias seguirà sent el líder de l'oposició i nosaltres serem l'alternativa. Aquests seran com els antisistema de la Izquierda Unida de Julio Anguita".

stats