Política 05/06/2019

Ibarretxe creu que la societat basca “hauria de fer més” davant l'actitud “miserable” de l'Estat amb Catalunya

Augura que Europa esmenarà els jutges del Suprem, a qui acusa d'actuar per garantir que “ningú s’atreveix a exercir la democràcia”

Acn
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, observat per l'exlehendakari Juan José Ibarretxe en un acte a Vitoria

VitòriaL’exlehendakari Juan José Ibarretxe ha fet autocrítica del paper que està adoptant la societat basca respecte al Procés i ha assegurat que podria ser més actiu. “Et seré sincer: no sé si, respecte a l’actitud miserable de l’estat espanyol, estem fent tot el que hauríem de fer. Crec que hauríem de fer més”, ha dit Ibarretxe al president del Parlament, Roger Torrent, en un acte celebrat aquest dimarts a Vitòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, l’exehendakari també ha garantit a Torrent “el reconeixement polític i l’estima” del poble basc, i ha assegurat que se senten “orgullosos” del procés català. Respecte al judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem (TS), Ibarretxe ha vaticinat que Europa esmenarà els jutges espanyols, a qui ha acusat d’actuar “venjativament” per garantir que “ningú s’atreveixi a exercir la democràcia”.

En una conferència de Torrent organitzada per l’entitat sobiranista Gure Esku Dago, Ibarretxe ha lloat el procés independentista de Catalunya i ha defensat l’exercici de la democràcia. “Actualment estem davant d'una situació en què hi ha por que el poble es pronunciï”, ha advertit, i ha assegurat que “la falta de democràcia al segle XXI no es basa en veure tancs al carrer”.

En el cas específic del procés català, l’exlehendakari ha lamentat l’actitud de la societat basca, que considera que hauria de ser més activa per donar suport al procés independentista. “Penso que hauríem de fer més, però també vull que sàpigues que jo crec en la política que va desenvolupar el lehendakari Aguirre, quan va dir que la causa catalana i la basca sempre aniran lligades”, ha apuntat Ibarretxe.

Respecte al judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem, l’exlehendakari ha afirmat que s’estan vulnerant els drets individuals i col·lectius “brutalment i de manera obscena”, i ha lamentat l’empresonament i la fugida dels líders independentistes. Alhora, però, ha assegurat que l’exili “dona una dimensió internacional al conflicte, fet que no es va aconseguir políticament i que ara sí que s’està assolint jurídicament”.

Seguint aquesta línia, s’ha mostrat “esperançat” respecte a la reacció dels tribunals europeus, i ha augurat que tombaran les sentències dictades pels jutges espanyols, que considera que actuen de manera “venjativa”. “Volen actuacions exemplars perquè ningú s’atreveixi a exercir la democràcia”, ha etzibat.

Torrent insta Euskadi a “obrir un segon front” a l’estat espanyol

Al seu torn, durant la conferència ‘Del referèndum impossible al referèndum inevitable’, Roger Torrent ha instat el poble basc a “jugar un paper important” a l’hora de “retornar a la política” els conflictes territorials, en referència a l’encaix del País Basc i Catalunya a l’estat espanyol. En aquest sentit, ha demanat directament a la societat basca que “obri un segon front a l’Estat en la lluita pels drets i les llibertats fonamentals”.

“La vulneració de drets de l’estat espanyol s’ha estès i ja ningú se’n salva”, ha afegit el president de la cambra catalana, que també ha advertit als 300 assistents a la conferència que “ningú es pot permetre mirar cap a una altra banda”. D’aquesta manera, ha assenyalat directament el cas de la sentència d’Altsasu com a exemple de “víctimes de la repressió”. “Tothom sap que, si allò hagués passat en qualsevol altre lloc de l’estat espanyol, aquests nois serien avui a casa seva”, ha afegit.

stats