Política 10/04/2017

Iceta, sobre Chacón: "Vam aprendre molt d'ella, fins i tot quan discrepàvem"

El primer secretari del PSC, visiblement emocionat, diu que la mort de Chacón és un "cop molt fort". El partit homenatjarà l'exministra en un acte el 19 d'abril

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta

BarcelonaDesprés d'unes breus declaracions aquest diumenge per confirmar la mort de Carme Chacón, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet aquest migdia una emotiva compareixença a la seu del partit per donar detalls del comiat a l'exministra socialista. "Ha estat un cop molt fort", ha dit visiblement emocionat, i ha afegit: "La trobarem a faltar". Iceta s'ha desfet en elogis cap a Chacón i ha assegurat que "vam aprendre molt d'ella, fins i tot quan discrepàvem". El líder socialista, que aquest matí ha obert un llibre de condolences a la seu del partit, serà aquesta tarda amb altres membres de l'executiva a la capella ardent que s'ha instal·lat a la seu del PSOE del carrer Ferraz, a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC ha suspès els seus actes durant dos dies i, al marge del comiat que organitzi la família de la socialista –que podria ser aquest dimecres a Esplugues de Llobregat, la seva ciutat natal–, el partit prepara un acte en record de Chacón per al proper dimecres 19, a les 19 hores, en què assistiran el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Iceta, que ha tingut unes paraules per a la família de Chacón, ha agraït els missatges de condol que el PSC ha rebut des d'aquest diumenge al vespre de dirigents i càrrecs institucionals de tots els colors polítics, així com de representants de sindicats i entitats. Molts ho han fet personalment aquest matí a la seu del carrer Nicaragua.

"Molts coneixíem el fet que la Carme tenia una cardiopatia congènita important, però el seu activisme i compromís al llarg molt de temps ha fet sovint que ens n'oblidéssim", ha recordat Iceta, i ha destacat el "caràcter tenaç i treballador" de qui va ser la primera dona ministra de Defensa a l'Estat. "Les dones al nostre país han trencat molts sostres de vidre, però en queden molts i molt durs. La Carme en va trencar amb un", ha dit Iceta, i ha descrit Chacón com una "lluitadora en tots els combats". "La dimensió del seu cor fràgil ens passava desapercebuda", ha reconegut.

El líder del PSC ha admès que "és dur haver d'entomar una notícia com aquesta". "Ens recorda a tots la diferència entre les coses que són importants i les que no ho són tant, la fragilitat de la vida humana i la importància dels llaços de fraternitat", ha afegit, per concloure que el consol que queda al socialisme és la feina i el compromís de Chacón. "Ens hem de resignar a la seva pèrdua, però també hem de trobar motius per continuar endavant i fer les coses una mica millor cada dia".

Puigdemont: "Teníem moltes discrepàncies, però va fer un treball honest i lleial"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s'ha acostat a la seu socialista a la tarda, ha agraït la "dedicació als altres des de la profunda lleialtat a les seves conviccions" amb la qual va treballar Chacón. Ho ha fet després de signar al llibre de condolences, al costat de la consellera de Presidència, Neus Munté, i ha volgut deixar constància en nom del Govern del respecte per Chacón, la seva família, amics i companys de partit, així com agrair la seva "honestedat i sacrifici" en la defensa dels seus ideals.

"Teníem moltes discrepàncies ideològiques, però va fer un treball honest i lleial" amb el qual va arribar a ocupar altes responsabilitats d'Estat, com la cartera de Defensa i la d'Habitatge, ha recordat. Puigdemont ha revelat que ha escrit un llarg missatge al llibre de condol perquè Chacón s'ho mereixia: "Cal fer un reconeixement a les persones que s'han dedicat a servir els altres de manera honesta i lliurada". També ha exalçat la trajectòria política de Chacón com a líder del PSC al Congrés dels Diputats, càrrec en el qual va recollir "el suport massiu dels catalans en unes eleccions generals".

stats