Política 13/01/2017

Iceta replica a Colau: "No fem més jocs de paraules. No hi ha referèndum efectiu si no és acordat"

El primer secretari del PSC crida el partit a "desfer l'engany" del procés i recorda al Govern que no pot demanar un diàleg efectiu a l'Estat "mentre hi ha en marxa un compte enrere"

Marc Toro
3 min
El PSC ha reunit aquest divendres en una reunió els seus diputats al Parlament, al Congrés i a l'Eurocambra

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha replicat aquest divendres a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la qual ha demanat que abandoni els "jocs de paraules" sobre el referèndum. "No hi ha referèndum efectiu si no és acordat", li ha dit Iceta. Colau ha assenyalat aquesta setmana que no es tracta de si la votació és acordada, sinó "efectiva" i "amb garanties".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha retret aquestes declaracions a l'alcaldessa en el marc de la trobada interparlamentària que els socialistes han celebrat a la seu nacional del partit –i que ha reunit els diputats del Parlament, el Congrés i l'Eurocambra–. En la seva intervenció a la reunió, Iceta ha afirmat que "la pantalla del referèndum" està en "game over" i ha cridat els representants del seu partit a "desfer l'engany que s'està produint a la política catalana".

El líder socialista ha afirmat que el procés "està generant unes expectatives enormes condemnades al fracàs", motiu pel qual ha emplaçat els parlamentaris del PSC a assenyalar-ne les "mancances i insuficiències". "Dir que les solucions màgiques i miraculoses són a tocar, que tot està per fer i tot és possible no és veritat", ha reblat Iceta, insistint en la necessitat que els socialistes confrontin aquestes "paraules i desitjos" amb la realitat.

El primer secretari no s'ha estat de referir-se a la negociació dels pressupostos del 2017 i ha lamentat que cap partit tret de la CUP hi hagi estat convidat. Ha aprofitat, doncs, per llançar un missatge a la formació anticapitalista: "Si la CUP és coherent amb el que diu i el que diu que representa, no hi haurà pressupost". Amb tot, ha conclòs que la millor manera de sortit de l'"embolic" que suposa el procés és, "probablement", la convocatòria de noves eleccions aquest mateix any.

Així mateix, ha recordat al Govern que "no pot haver-hi diàleg efectiu [amb l'Estat] mentre hi ha en marxa un compte enrere". "No es pot dir al mateix temps vull dialogar i que tant sí com no farem un referèndum aquest any. No pot haver-hi diàleg quan un s'entesta a incomplir la llei i, després, queixar-se quan se li aplica la llei", ha afegit.

D'altra, banda, ha tornat a reclam al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que assisteixi a la Conferència de Presidents autonòmics: "Li va amb el sou i és la seva obligació, i quan un president abdica de les seves obligacions amb Catalunya està deixant de ser president. S’ha d’anar a tot arreu, a allà on s’hagin de defensar els interessos de Catalunya".

Objectiu: "Contribuir activament a la recuperació del PSOE"

A les portes del comitè federal del PSOE, que tindrà lloc aquest dissabte, i en plena negociació del PSC amb Ferraz per resoldre la crisi entre els dos partits, Iceta ha fet una crida a "contribuir activament a la recuperació del PSOE". "Espanya necessita un PSOE fort, que tanqui la seva crisi i doni pas a estabilitat i empenta", ha argumentat, i ha assenyalat com a clau la feina que facin en aquest sentit els diputats al Congrés, els mateixos que van ser sancionats per haver mantingut el no a Rajoy a la investidura del president espanyol.

La cap de files del PSC a la cambra espanyola, Meritxell Batet, va ser llavors expulsada de la direcció del grup parlamentari, però ella mateixa ha assegurat a la reunió d'aquest divendres que hi ha "plena integració dels diputats del PSC en el grup parlamentari socialista al Congrés i al Senat". "No només integració formal, sinó que som autèntics protagonistes del dia a dia i de l'activitat parlamentària", ha afegit.

Granados carrega contra "l'extrema debilitat" del Govern

En la part de la reunió oberta als mitjans també han intervingut la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, i l'eurodiputat del partit, Javi López. Granados ha criticat que en aquesta "legislatura excepcional" a Catalunya hi hagi una "falta de respecte cap als grups parlamentaris minoritaris". La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "està al servei del programa polític del govern, negant informes jurídics de manera sistemàtica al PSC i saltant-se el reglament de la cambra" en nombroses ocasions, ha denunciat.

La portaveu també ha posat sobre la taula la "situació d'extrema debilitat del Govern", del qual ha criticat la "inacció", la "inestabilitat" i el fet que s'estigui "inhibint en el model de país que es vol", abstenint-se en mesures com la limitació salarial als alts càrrecs o un pla sobre el frau fiscal.

López, per la seva banda, ha explicat la situació a la Unió Europea a la meitat del mandat dels diputats al Parlament Europeu. Els punts calents d'aquest any, ha apuntat, seran l'elecció del nou president de l'Eurocambra, les negociacions amb el Regne Unit sobre el Brexit i la crisi de refugiats. López ha destacat "la necessitat de desenvolupar un pilar social europeu per combatre la pobresa i les desigualtats".

stats