Política 02/09/2017

Iceta: "Colau ens ha assegurat que Barcelona no se saltarà la llei l'1-O"

El líder del PSC afirma que cap alcalde socialista incomplirà la Constitució per fer el referèndum

Efe
3 min
Iceta: "Colau ens ha assegurat que Barcelona no se saltarà la llei l'1-O"

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dissabte que l'alcaldessa de Barcelona i dirigent dels comuns, Ada Colau, li ha assegurat que l'Ajuntament barceloní "no se saltarà la llei" aquest 1 d'octubre, quan la Generalitat preveu convocar un referèndum d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb l'agència Efe, Iceta ha subratllat que "no dubta" en cap moment de la paraula de Colau, el partit de la qual, Catalunya en Comú, ha aprovat donar suport a l'1-O entès com una mobilització però no com un referèndum, en espera encara de decidir si cridaran o no a la participació.

"Hem parlat amb l'alcaldessa de Barcelona, ens ha dit que no se saltarà la llei i no tenim cap motiu per pensar que farà una altra cosa. Si ens han dit que compliran la llei, per què hem de dubtar de la seva paraula? Si en dubtéssim, no podríem governar junts. Els creiem", ha dit sobre Colau i Barcelona en Comú, amb qui el PSC comparteix govern municipal a Barcelona.

Preguntat per si els socialistes tenen garantia d'això, Iceta ha insistit: "Conec Colau, potser no tant com voldria, perquè és un coneixement relativament recent: no se saltarà la llei. Entre altres coses perquè un alcalde el que vol és seguir sent alcalde. Per tant, l'alcaldessa no se saltarà la llei".

De la mateixa manera, ha evitat anticipar si el PSC abandonaria el govern de la ciutat si Colau finalment impliqués l'Ajuntament o el seu partit en la celebració del referèndum o cedís espais municipals per a la votació.

"Som gent molt seriosa, vam firmar un acord en què vam deixar clar que els elements no estrictament de política municipal quedaven fora d'aquest acord, que cada partit podria fer el que tingués per convenient. Nosaltres estem honrant el pacte i els nostres socis també. En aquest tema concret ens han dit de forma contundent que no se saltaran la llei. No tenim cap motiu per dubtar-ne", ha reiterat.

En un sentit semblant, Iceta ha afirmat amb rotunditat que "cap electe socialista ni cap ajuntament del PSC se saltarà la llei" en l'1-O.

No obstant això, no ha volgut aclarir si el partit sancionarà qualsevol regidor o alcalde socialista si cedeix espais municipals per al referèndum, i només ha dit que "si fos sancionat per la justícia, el substituiríem". "No sé per quins de nosaltres hem d'especular. Cap electe socialista se saltarà la llei".

Perquè, per a Iceta, "els que han volgut posar els ajuntaments pel mig, segurament tenen altres intencions, que no tenen res a veure amb el referèndum, sinó que volen aprofitar el procés independentista per guanyar espais en els ajuntaments".

"Si la Generalitat decideix muntar un referèndum, què hi tenen a veure els ajuntaments? És que la Generalitat no té locals a Barcelona?", ha reptat Iceta, que ha denunciat l'"intent [del Govern] de derivar responsabilitats a altres".

Segons el seu parer, en l'executiu de Carles Puigdemont "ningú està disposat a signar res" però, "això sí, tothom està disposat a veure si els alcaldes fan alguna cosa, és una contradicció".

El referèndum de l'1 d'octubre, "un fracàs"

El líder socialista ha opinat, d'altra banda, que "som davant d'un fracàs anunciat" en el referèndum de l'1 d'octubre, perquè "el referèndum a què es van comprometre no es produirà i no hi haurà referèndum efectiu, amb garanties i vinculant", sobretot tenint en compte, ha dit, que serà convocat "amb menys de tres setmanes de temps".

"En aquests moments, no hi ha ni les condicions per repetir una cosa que s'assembli a la consulta del 9 de novembre del 2014", ha remarcat Iceta, que ha avisat en tot cas que "és obvi que si algú se salta la llei a consciència, tindrà conseqüències".

Iceta ha recordat que "en un país democràtic hi ha lleis i els que se les salten corren el risc que la justícia els persegueixi penalment. A qualsevol: el president de la Generalitat, consellers, regidors, alcaldes o qualsevol ciutadà".

"Si convocat el referèndum, el Tribunal Constitucional el declara il·legal i algú s'obstina a celebrar-lo igualment, és obvi que pot incórrer en responsabilitats i tindrà un problema", ha apuntat sobre aquesta qüestió.

Finalment, Iceta ha confirmat que el PSC participarà en tots els actes institucionals de la Diada, com l'acte que organitzaran Generalitat i Parlament el dia 10 de setembre. "He sentit que l'acte va molt de llibertat, i això està bé. Exigiré també els drets i llibertats dels diputats al Parlament, drets i llibertats que també convé respectar", ha ironitzat.

stats