Política 29/02/2016

Iceta critica C's davant del comitè federal: "Són una força d'un anticatalanisme quasi primari"

El PSOE inclou per error una part de la intervenció del líder del PSC, en què avisa que el pacte amb Albert Rivera "ha tingut una lectura diferent" a Catalunya

Ara
2 min
Miquel Iceta a l'ARA

BarcelonaDe portes enfora, el líder del PSC, Miquel Iceta, mai s'ha mostrat eufòric pel pacte entre el PSOE i Ciutadans. De portes endins, el líder dels socialistes catalans ha avisat que l'acord signat la setmana passada (i que és insuficient per investir Pedro Sánchez) "ha tingut una lectura diferent" a Catalunya. "Són una força política d'un anticatalanisme i un antinacionalisme quasi primari", ha dit Iceta en la seva intervenció davant el comitè federal del PSOE, que s'ha reunit aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió de la cúpula del PSOE ha servit per avalar l'acord i reforçar el resultat de la consulta a la militància, que també va aprovar per àmplia majoria el pacte amb la formació d'Albert Rivera. En realitat, les imatges del discurs d'Iceta s'han inclòs per error al vídeo que el PSOE ha enviat als mitjans per difondre la intervenció de Pedro Sánchez davant la direcció del partit.

També dins del comitè federal, Iceta ha reclamat a Sánchez que en el debat d'investidura "faci una oferta política de diàleg, negociació i pacte per resoldre el problema de la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya". "Hi ha molts catalans que ho esperen, ho reclamen i, sobretot, ho mereixen", ha afegit.

Conscient que l'acord amb C's no suma prou diputats per fer Sánchez president, Miquel Iceta ha estès la mà, sense bel·ligerància a Podem, i ha assegurat que lluitaran per aconseguir la investidura de Sánchez fins a "l'últim moment", és a dir, fins a l'últim minut abans del segon debat d'investidura, que preveu per a divendres a la nit. El president del Congrés, Patxi López, el va convocar per a dissabte al matí però després de les crítiques del PP perquè se sobrepassava el límit constitucional de 48 hores entre debats, la cambra baixa s'ha plantejat avançar-lo al divendres a la nit.

També ha assegurat que els militants del PSC volen "de forma molt majoritària que l'acord s'ampliï a Podem i IU".

Girauta replica Iceta

Davant de les declaracions d'Iceta, l'encarregat de replicar-lo ha el cap de files de C's a Catalunya el 20-D, Juan Carlos Girauta. "L'anticatalanisme és tal que som la primera força de l'oposició a Catalunya", ha asseverat, i encara ha afegit: "Igual Iceta pensa que no som catalans del tot, és la tesi del nacionalisme".

Xoc també amb Domènech

Malgrat tot, el líder dels socialistes catalans ha saltat per defensar el pacte quan el cap de files d'En Comú Podem l'ha criticat al Twitter. Des del seu compte, Xavier Domènech, ha afirmat que el model nacional subscrit pel PSOE és el de C's i que el podria subscriure el PP.

Davant d'això, Iceta ha replicat –sense citar-lo– que "només un recent arribat d'un altre planeta pot dir que l'oferta del PSOE sobre Catalunya la podria subscriure el PP" i es pregunta si Podem votarà amb Rajoy:

stats