Política 19/12/2016

El PSC crida el Govern a complir la llei si vol evitar la judicialització de la política

Els socialistes deixen clar que no participaran ni donaran suport a cap iniciativa que aposti per la ruptura unilateral

Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaTres dies després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, declarés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a investigada per haver permès el debat i votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, l'executiva del PSC ha aprovat un document que insta el Govern i Junts pel Sí (JxSí) a no prendre "acords contraris a la legalitat vigent" si no volen que es judicialitzi la política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La judicialització de la política no resoldrà el problema, però la millor manera de no judicialitzar-la és que compleixin la llei i es mantinguin dins la legalitat", ha explicat en roda de premsa el primer secretari del partit, Miquel Iceta, poc després que tres membres de la mesa de Parlament hagin declarat com a testimonis pel cas Forcadell –entre els quals, el diputat del PSC David Pérez–. El líder socialista també ha demanat revertir la reforma del la llei orgànica del Tribunal Constitucional, impulsada pel PP, per la qual l'alt tribunal pot inhabilitar polítics que el desobeeixin.

El document aprovat pels socialistes, que fixa la posició de la formació de cara als pròxims compasos del procés, estableix que "el PSC, compromès en la defensa de les institucions catalanes i de l'autogovern de Catalunya [...] no participarà ni prestarà suport a cap mena d'iniciativa que aposti per la ruptura unilateral o per obviar els mecanismes de reforma de la llei, l'Estatut o la Constitució".

Iceta ha insistit en aquestes paraules per valorar la cimera pel referèndum que se celebra aquest divendres: "No estarem en cap camí que porti a decisions de tipus unilateral o il·legal [...] en cap votació o iniciativa que no renuncii de manera expressa a la unilateralitat i la il·legalitat". El primer secretari ha criticat el pla de "referèndum o referèndum" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha opinat que, en cas de no ser acordada, la consulta "seria una repetició del 9-N".

El text aprovat per la direcció del PSC demana a Generalitat i Estat que seguin a parlar en una nova crida al "diàleg, negociació i pacte". "El bloqueig no porta enlloc", ha insistit Iceta, i ha criticat tant l'immobilisme del govern espanyol com la predisposició a la ruptura de les forces independentistes. "Quatre, cinc anys de procés no han portat enlloc, ni en termes de finançament ni d’autogovern", ha argumentat el líder del PSC.

Aquesta reflexió, ha afegit Iceta, és la que hauran de fer els ciutadans de cara a les pròximes eleccions autonòmiques, que augura que tindran lloc l'any que ve. I malgrat que ha demanat prudència i "distància" respecte de les enquestes, ha celebrat el fet que un sondeig publicat aquest dilluns a 'El Periódico' situï el PSC com a segona força al Parlament –ara és tercera–, amb un creixement d'entre 3 i 5 diputats.

Un resultat, ha considerat el primer secretari, que tindria a veure la amb "perseverança" del missatge polític dels socialistes, el fet que s'hagi estabilitzat el partit i la "incertesa" que genera als ciutadans l'actual situació política a Catalunya. "Esperem que es vagi confirmant la tendència a la recuperació", ha conclòs Iceta, que també ha celebrat que està entre els polítics que aproven a l'enquesta.

stats