Política 12/01/2021

Illa continuarà sent ministre fins a la campanya de les catalanes, tant si són el 14 de febrer o més endavant

El candidat del PSC evita mullar-se sobre si s'han d'ajornar o no les eleccions

Ara
3 min
El candidat del PSC el 14-F, Salvador Illa, i el primer secretari del partit, Miquel Iceta, en un acte de precampanya

Barcelona / MadridLa pressió dels partits de l'oposició perquè Salvador Illa deixi el ministeri de Sanitat de moment no fa efecte. El ministre continua dient que no té cap intenció de deixar la cartera fins que no comenci la campanya electoral del 14 de febrer i el PSC creu que tampoc ho hauria de fer si s'ajornen les eleccions i la campanya electoral triga encara setmanes a arribar. "Si s'ajornen les eleccions, no l'ha de deixar", ha afirmat aquest dimarts el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, en una entrevista a TV3: "No hi ha cap motiu perquè ho deixi". De fet, Iceta ha assegurat que Illa continua centrat en la seva feina al ministeri de Sanitat, no participa en la precampanya electoral a Catalunya i "només ha fet un acte telemàtic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix ministre ha ratificat aquesta posició durant la roda de premsa posterior al primer consell de ministres del 2021. Illa ha repetit fins a tres cops que està "centrat al 101%" en la resposta a la pandèmia i la campanya de vacunació contra el coronavirus, i que seguirà fent de ministre fins que no comenci la campanya. Ha donat a entendre, així, que si s'ajorna continuaria al govern espanyol fins a la nova convocatòria electoral. Tot i ser ministre de Sanitat i alertar que ve un "gener complicat", no s'ha volgut mullar en cap cas sobre si s'han d'ajornar o no els comicis. Ha incidit que "hi ha un espai de decisió entre el Govern i els partits" al qual li correspon d'arribar a una conclusió.

Amb tot, si les eleccions s'acaben ajornant és probable que la pressió de l'oposició perquè deixi el ministeri augmenti encara més i sigui cada cop més incòmode per als socialistes que el seu candidat no participi en la precampanya electoral. Aquest dimarts Miquel Iceta s'ha mostrat convençut que no cal ajornar les eleccions del 14 de febrer. "No hi ha cap motiu perquè ho deixi [el ministeri de Sanitat], però tampoc hi ha cap motiu per ajornar-les [les eleccions]. Això no s'aguanta, necessitem un Govern amb cara i ulls", ha resumit.

Que Salvador Illa deixi el ministeri de Sanitat comportarà canvis en l'executiu que dirigeix Pedro Sánchez. Entre els moviments que fa dies que planen sobre el panorama polític apareix Miquel Iceta com a futur ministre de Política Territorial en substitució de Carolina Darias, que assumiria la cartera de Sanitat. Iceta no ha volgut revelar cap detall sobre aquesta operació i s'ha limitat a dir que serà el president espanyol qui prendrà la decisió.

Amb tot, Iceta sí que s'ha mostrat predisposat a "seguir sent útil" en l'àmbit polític i ha admès que ara mateix té més disponibilitat de la que tenia abans, perquè no és el candidat a la presidència de la Generalitat. No ha volgut revelar tampoc si seria ell qui ocuparia el lloc que deixarà Salvador Illa a la taula de diàleg –en cas que es torni a reunir–. El ministre de Sanitat formava part d'aquest fòrum com a representant del PSC al govern espanyol.

Els comuns són la "prioritat", però no n'hi ha prou

Sobre els possibles pactes postelectorals, Miquel Iceta ha assegurat que la "prioritat" dels socialistes per pactar un possible Govern després de les eleccions són els comuns. Amb tot, ha admès que molt probablement els números no donaran per arribar a una majoria i, en aquest sentit, ha assegurat que el PSC està disposat a entendre's "amb qui sigui", sempre que es posin d'acord amb els "continguts de l'acció de govern", però no ha volgut concretar si ERC seria un possible soci. Sí que ha dit que no avalarien una legislatura que tingui com a full de ruta la independència. Els republicans han dit per activa i per passiva que rebutgen governar amb els socialistes.

stats