Política 27/09/2018

Iceta diu des de Madrid que la presó preventiva per l'1-O “està durant massa”

El primer secretari del PSC assegura que "l’antiinflamatori del doctor Sánchez funciona"

Marc Toro / Agències
3 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, durant un esmorzar informatiu aquest dijous a l'hotel Palace de Madrid.

Barcelona / MadridEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat aquest dijous més clar que mai en la seva oposició a les mesures cautelars imposades als polítics processats al Tribunal Suprem. El socialista ha afirmat que la presó provisional dels independentistes "està durant massa" i que tots plegats haurien d'estar ja en llibertat, i ha insistit que no acaba "de veure" que els fets que es jutjaran encaixin amb el "delicte de rebel·lió" que consta a la instrucció del cas. No és el primer cop que Iceta s'expressa en aquest sentit, però destaca la claredat amb la qual s'ha expressat així com el lloc on ho ha fet: un esmorzar informatiu a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, Iceta no s'ha estat de repetir el mantra del "respecte" a les decisions judicials, i tampoc ha volgut recuperar la idea que va llançar a l'ARA durant la campanya del 21-D d'indultar els independentistes un cop fossin condemnats -una proposta que, tal com el PSC va reconèixer, li va passar factura a les urnes amb menys vots constitucionalistes dels esperats-. Preguntat per aquesta qüestió, ha respost que parlar ara d'indults suposaria "subvertir la presumpció d'innocència" perquè s'estaria pressuposant una sentència condemnatòria. "Respecto l'estat de dret i la independència judicial", ha afegit.

La delegada del govern espanyol, la també socialista Teresa Cunillera -present a l'esmorzar-, que aquest cap de setmana va mostrar-se "partidària" dels indults, també va acabar corregint posteriorment les seves paraules al·legant una "descontextualització" de les seves declaracions i qualificant aquesta mesura de gràcia com a "prematura". Prematura o no, el plantejament dels indults és un dels arguments al qual s'aferren tan PP com Cs per disparar contra el PSOE, al qual acusen de tebior amb els independentistes a canvi del seu suport al Congrés.

Iceta ha volgut contraatacar aquestes acusacions lloant el paper del nou equip de la Moncloa a l'hora d'aplacar el Procés. "L’antiinflamatori del doctor Sánchez funciona", ha dit, rebaixant el temor sobre un repunt del procés independentista. "No hi ha el risc que el Parlament de Catalunya declari la independència", ha assegurat, i ha fet extensives aquesta teoria en la possibilitat que es convoqués un referèndum. "Crec que des del govern de la Generalitat s'estan emetent senyals d’acceptar errors comesos i no tornar-los a cometre en el futur”, ha sentenciat.

Amb tot, Iceta ha destacat el canvi en l’escenari polític a Catalunya un any després de l’1-O, on, malgrat els "discursos" sobre la construcció de la República, la "realitat" va per una altra banda, i ha volgut posar en valor el diàleg "dins de la legalitat", en què "cada petit acord ha de ser celebrat com un gran pas". En aquest sentit, ha volgut reivindicar la idea de fer "un referèndum sobre un acord al qual hagin arribat les institucions de la democràcia representativa”, en referència a una reforma de l’Estatut que haurà de comptar amb el suport de dues terceres parts del Parlament.

En aquest sentit, ha apuntat que la reforma hauria d’anar acompanyada "d’un gran pacte d’estat sobre Catalunya" amb el suport "d’una àmplia majoria de les forces polítiques" que hauria de partir de les 46 reivindicacions que els presidents Mas i Puigdemont van plantejar a l’Estat i del desenvolupament de l’Estatut vigent, que "té recorregut". També d'un millor finançament, inversions en infraestructures i impuls de la llengua, la cultura i els símbols.

Per calmar els ànims que aquest tipus de propostes provoquen entre els sectors més espanyolistes, Iceta ha aclarit que el reconeixement de la realitat nacional de Catalunya és possible mitjançant "un tractament específic que no suposa cap privilegi". "Necessitem que l’Estat es plantegi fer una Generalitat més forta, perquè la Generalitat és Estat i tenim dèficits alarmants”, ha dit abans d’apel·lar als "estadistes" espanyols, a qui ha demanat que "es destapin".

Batet demana a tothom que actuï per la "concòrdia"

La ministra de Política Territorial, la catalana Meritxell Batet, ha presentat l’esmorzar definint Iceta com una "persona clau" per resoldre la situació política a Catalunya, perquè "fa propostes constructives, és dialogant, busca aproximacions i tothom el respecta intel·lectualment". Batet ha afirmat que "tota la societat en el seu conjunt s’ha de sentir interpel·lada a aportar menys tensions i aportar solucions, coses concretes constructives, perquè si tots tenim aquesta voluntat podrem començar a buscar una solució que no està a la cantonada ni molt menys". "En cadascuna de les nostres responsabilitats ens hem de preguntar si això ajuda a generar concòrdia o crispació, i sota aquesta anàlisi acabar adoptant la decisió o fent la declaració que més pot portar concòrdia", ha conclòs.

stats