Política 29/12/2017

Iceta no es mou de la tercera via a l’espera del fracàs de Cs

El PSC preveu tenir un perfil baix confiant en canvis a l’Estat

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous durant la seva intervenció al consell nacional del partit

BarcelonaEl d’ahir va ser el primer consell nacional del PSC després del 21-D i, probablement, l’últim que se celebrarà a la seu del carrer Nicaragua. Els socialistes canviaran aviat l’edifici històric per un de més petit al Poblenou just després d’haver tornat a constatar a les urnes que el seu projecte ja no representa la centralitat a Catalunya. Però si bé Miquel Iceta va reconèixer el fracàs electoral, també va deixar clar que el trasllat del partit no anirà acompanyat d’una renúncia a la tercera via davant l’avanç de Ciutadans. “No renunciarem al catalanisme ni al federalisme per un grapat de vots”, va dir davant del màxim òrgan de la formació entre congressos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció inicial molt aplaudida, el primer secretari del PSC va destacar el fet d’haver aconseguit un diputat més (fins als 17) i 80.000 vots més que el 2015 -capgirant la tendència de 18 anys de caiguda a les urnes-, però va admetre que el resultat no va complir les expectatives internes. “No ha sigut el que volíem [...]. Esperàvem alguna cosa més”, va afirmar. En la línia del que ja va argumentar l’endemà dels comicis, va tornar a vincular el poc èxit del seu missatge de “reconciliació” amb un context polític “endimoniat” i fortament polaritzat. I va assenyalar les aliances del partit amb partits sobiranistes als municipis o la seva proposta “prematura” d’indults als polítics independentistes com a penalitzadors en campanya.

La falta d’iniciativa d’Arrimadas

La majoria de la població, va considerar, va votar en aquestes eleccions en clau d’“autodefensa” i de “deixar clara la seva posició” per aconseguir “la victòria o la derrota de l’adversari”. Un escenari en el qual Cs ha arrasat pel flanc unionista. “Cal felicitar-los per l’èxit, però cal recordar-los també que és una victòria que no servirà per modificar el rumb de la política catalana”, va advertir Iceta, que va afegir: “La seva manca d’iniciativa d’aquests dies ho posa especialment en relleu”.

Iceta, com ja havia fet el PSOE dimecres, es va sumar així a les pressions a Inés Arrimadas perquè, tot i no tenir una majoria suficient, mogui peça després de guanyar les eleccions. “Respectem absolutament els resultats i ara correspon als responsables polítics traduir-los en un esquema de govern estable. I és molt estrany que els guanyadors de les eleccions no estiguin formulant cap proposta concreta en aquesta direcció”, va retreure a Cs.

El missatge, però, també anava dirigit a la majoria independentista, a la qual va demanar que abandoni “la seva deriva unilateral i il·legal, i la seva radicalització”. Després d’apuntar que “l’evident fracàs electoral” del PP -que s’ha quedat amb 4 diputats a Catalunya- no prefigura una “flexibilització” de les posicions de l’Estat respecte a Catalunya, Iceta va insistir un cop més que la tercera via és “l’única formulada fins ara que permet trobar una sortida al conflicte”. “No pot haver-hi solució al problema [...] sense oferir una alternativa sòlida als més de dos milions de catalans que de manera sostinguda donen suport als partits independentistes. I ha de ser una resposta política, no judicial”, va dir al govern espanyol.

Iceta va defensar explícitament el pacte d’estat per a Catalunya que ja havia proposat en campanya -basat en les demandes de Puigdemont a Rajoy-, però també feia referència a la reforma constitucional que els socialistes han reivindicat fins a la sacietat i que, de moment, només ha aconseguit un aval del PP constantment matisat. “Probablement només el canvi a Espanya, el canvi que poden i han d’encapçalar Pedro Sánchez i el PSOE, pot contribuir a desbloquejar la política catalana i resoldre el problema de fons”, va admetre el primer secretari.

La vista posada a les municipals

I és que amb 17 diputats i com a quarta força del Parlament, el PSC ha vist enterrats els seus plans per liderar el bloc no independentista al Parlament. És per això que, de moment, preveu tenir un perfil baix en aquesta nova legislatura, segons expliquen fonts del partit. “No és el nostre moment”, apunten aquestes fonts. La intenció és esperar a la formació de govern, però també, a possibles canvis a nivell estatal que donin sortida a la via de l’acord i el pacte. L’estratègia també permetria al partit centrar esforços en la preparació de les eleccions municipals del maig del 2019, un dels objectius que Iceta va fixar ahir en el curt termini.

stats