Política 18/11/2014

Iceta avisa que el PSC no farà la "viu-viu" i aposta per eleccions anticipades si no hi ha acord d'estabilitat amb CiU

El primer secretari dels socialistes insta Rajoy a reunir-se amb el president de la Generalitat aprofitant la seva visita a Catalunya. Denuncia pressions "monumentals" del govern del PP al fiscal general de l'Estat

Ara / Acn
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha replicat a CDC que el PSC no està disposat a fer la "viu-viu" i ha apostat per eleccions anticipades "com més aviat millor" si no és possible un acord d'estabilitat. En una entrevista a Els Matins de TV3, Iceta ha descartat pactes puntuals amb CiU pels dos anys de legislatura que queden després que el coordinador general de CDC, Josep Rull, rebutgés allargar la legislatura fins al 2016 amb el PSC perquè "voldria dir renunciar a la independència". D'altra banda, Iceta ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que aprofiti la seva visita a Catalunya del 29 de novembre per reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha considerat que a CiU l'hauria "d'omplir de joia" que el PSC ofereixi un pacte d'estabilitat tenint en compte que han perdut el seu soci i que tenen "moltes dificultats". "Haurien d'estar encantats", ha reblat. En aquest sentit, ha rebutjat la possibilitat d'arribar a pactes puntuals amb el Govern: "Diuen que no a un acord d'estabilitat i permanent i nosaltres per fer la viu-viu no ens hi veiem", ha assegurat per després afegir que si "aquest és el final i no hi ha cap altre final possible, potser que fem eleccions com més aviat millor i que els catalans puguin repartir les cartes". Segons Iceta, és un error convocar eleccions però encara més "anar passant dia a dia sense saber on es va".

Iceta ha explicat que no s'ha tornat a reunir amb Mas després de la trobada de la setmana passada al Parlament i ha assegurat que CiU no ha proposat "res" al PSC i que tampoc s'ha començat a parlar dels pressupostos per l'any que ve. Sobre aquesta qüestió, Iceta ha admès que "probablement" el PSC estarà en contra dels compres però ha afirmat que abans de fixar una posició vol conèixer la proposta del Govern.

Reunió Rajoy-Mas

El líder dels socialistes catalans ha demanat a Rajoy que es reuneixi amb Mas aprofitant que el pròxim 29 de novembre visita Catalunya. "El que és absolutament al·lucinant és que hi hagi dos governs legítims que són conscients que tenen un problema entre mans i que no es veuen entre ells", ha lamentat per després instar-los a "agafar el toro per les banyes". Iceta ha considerat que "el moment de les cartetes ja no serveix" en referència a l'intercanvi de cartes en què Mas li demanava una negociació per a una consulta definitiva. En aquest sentit, Iceta ha insinuat que el president de la Generalitat es podria haver estalviat la carta perquè ja sabia quina seria la resposta.

Iceta ha afegit que Rajoy no només ha de venir a Catalunya per explicar-se sinó que també ha d'aprofitar per escoltar i li ha recomanat que també es reuneixi amb agents polítics, econòmics, socials i entitats per fer-se una idea del que "veritablement" passa a Catalunya.

"Pressions monumentals" del PP a Torres Dulce

A més, el líder dels socialistes catalans ha deplorat les "pressions monumentals" del govern de Rajoy al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, argumentant que, en un principi, no estava disposat a imposar el seu criteri als fiscals catalans. Iceta ha considerat que Torres-Dulce faria molt bé de recollir el que diuen els fiscals catalans però ha augurat que acabarà presentant la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i membres del Govern pel 9-N. "És molt probable que si ell ja ha fet els passos que ha fet sigui per presentar la querella i imposar el seu criteri sobre els fiscals catalans", ha afegit.

stats