EL LIDERATGE DEL PSC
Política 01/09/2016

Iceta i Parlon pacten un diàleg fluid per encarar les primàries del 15 d’octubre

Sara González
2 min
Iceta i Parlon pacten un diàleg fluid per encarar les primàries del 15 d’octubre

BarcelonaUn procés amb ‘fair play’

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem parlat i seguirem parlant”. Així resumia ahir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la trobada que va mantenir amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que està sumant suports per disputar-li el lideratge del partit a les primàries del 15 d’octubre. Tot segueix en peu: Iceta manté la intenció de revalidar el càrrec i Parlon té ja agendat un acte per presentar la seva precandidatura. El tret de sortida del procés serà el pròxim 19 de setembre. Que el diàleg sigui fluid és una de les prioritats dels dos dirigents, que, si han de competir en unes primàries, volen que es regeixin pel fair play. Però això no evita que hi hagi quadres del partit que observin amb inquietud un episodi que consideren que pot tornar a reobrir enfrontaments en una formació que ha aconseguit estabilitzar-se internament després de patir una escissió.

Partidaris d’una candidatura unitària

De fet, hi ha dirigents dins del PSC que prefereixen que el partit no corri riscos i que Iceta i Parlon acordin una candidatura de síntesi. Altres, però, com el mateix president del partit i alcalde de Lleida, Àngel Ros, aposten perquè es facin primàries, una mesura que considera que denota “salut democràtica” dins d’una formació. Ros ja ha pres posició: “Parlon té molt per aportar al partit i ha de ser important, però jo estaré amb el Miquel”. També altres membres del partit, especialment aquells que confien que el congrés del novembre sigui un punt i a part per revifar el PSC, consideren imprescindible que els dos projectes es debatin en unes primàries. “En tot cas, si es dóna el pacte, mai pot suposar renunciar a una autèntica renovació del tot necessària. No n’hi ha prou amb l’estabilitat, cal guanyar espai polític”, afirmen.

Les preocupacions de la vella guàrdia

Més enllà de les preocupacions per evitar que es reobrin ferides internes, la vella guàrdia del partit tem especialment el pla de renovació profunda que abandera Parlon. Fa dos anys, quan l’alcaldessa va sospesar fer un pas endavant per ocupar la primera secretaria que Pere Navarro havia deixat vacant, van ser justament els capitans de federacions de pes del partit els que van frenar les seves intencions advertint-la que no consentirien certs canvis. Ara el partit es prepara per a un congrés en el qual haurà de decidir si aposta per una refundació o no.

stats