Política 11/03/2015

Iceta i Rivera es conjuren en favor d'una reforma constitucional però discrepen sobre el seu abast

El líder del PSC creu que la modificació de la carta magna és un instrument d'"integració" i el president de Ciutadans demana canvis "tècnics"

Efe
2 min
Albert Miralles, de PSUC viu, Miquel Iceta, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i Albert Rivera, president de Ciutadans (C's), a l'acte de Federalistes d'Esquerres / ACN

BarcelonaEls líders del PSC i de Ciutadans, Miquel Iceta i Albert Rivera, han coincidit a defensar una reforma constitucional, encara que han discrepat sobre el seu abast. Iceta ha demanat una Constitució que sigui un instrument d'"integració i no de disgregació" i doni cabuda a tot allò que va tombar la sentència del TC contra l'Estatut i clarifiqui competències i finançament autonòmic. Rivera, en canvi, vol canvis "tècnics" i petites reformes per "adaptar" l'actual estructura autonòmica que, segons ell, "ja té caràcter federal". Ho han dit en un debat organitzat per "Federalistes d'Esquerres", en què UDC i ICV han declinat finalment la invitació a l'últim moment en considerar que el partit de Rivera no és federalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això no obstant, i tot i les evidents divergències, Rivera ha expressat la seva disposició a "seure" amb els socialistes per abordar aquesta qüestió, amb l'objectiu que els canvis siguin per "millorar el model de convivència". "La Constitució no es pot reformar per acontentar a uns pocs, que no es van a acontentar mai", ha dit en al·lusió implícita als sobiranistes.

Iceta ha criticat l'actitud "hostil" del govern del PP davant la seva negativa a reformar la Constitució, però també ha culpat una part del catalanisme polític, que segons la seva opinió "s'ha rendit" per virar cap a la independència, la qual cosa, ha dit, ha provocat que ara no existeixi la "suficient força" per a l'"esforç" que requereix impulsar aquesta reforma.

El líder del PSC i el de Ciutadans sí que han coincidit en que el Senat es converteixi en una cambra de "govern compartit", seguint el model alemany, en el que l'Estat i les comunitats autònomes decideixin conjuntament, i que per a Rivera implica a més una "coresponsabilitat".

stats