Política 05/06/2018

Iceta: "Si Sánchez diu que em necessita, serà molt difícil dir que no"

El primer secretari del PSC confessa que no hi haurà reforma constitucional en aquesta legislatura: "No m'agrada enganyar"

Ara
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl govern de Pedro Sánchez encara no està tancat. Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha insistit que en aquests moments no hi ha "res definitiu" en la configuració del nou executiu espanyol ni hi serà "fins que el president no tanqui el govern". En una entrevista a RAC1, Iceta ha remarcat que creu que ell és "més útil" a Catalunya, però ha confessat que si Sánchez li demana que formi part del seu equip no li negarà la petició. "Si el president del govern [espanyol] em mira als ulls i em demana que sigui ministre, serà molt difícil dir que no", ha explicat. Iceta ha insistit, però, que pot fer més feina des de Catalunya perquè a l'hora de "refer ponts es necessita gent a les dues puntes i gent que s'atreveixi a anar de l'una a l'altra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que ha posat en dubte les travesses dels noms que assumiran els ministeris al govern espanyol, Iceta ha confirmat que Josep Borrell assumirà la cartera d'Exteriors. "Ve de lluny", ha dit. Sobre les declaracions que va fer Borrell el 15 de desembre parlant de "desinfectar" Catalunya, Iceta ha dit que el futur ministre d'Exteriors "és una persona molt sincera", tot i que discrepa amb "l'ús de símils sanitaris". "Una idea no és una malaltia", ha subratllat sobre l'independentisme, "Borrell de tant en tant s'envalenteix". A més, ha matisat que, en comparació amb les polèmiques declaracions del president Quim Torra, el que va dir Borrell és "d'ordre molt menor". "Jo soc borrellista –ha confessat–. Ho farà de cine".

La reforma constitucional

Pel que fa a la possibilitat de la reforma constitucional, el primer secretari del PSC ha posat en dubte que es pugui fer en aquesta mandat. "¿Algú s'imagina que en aquesta legislatura espanyola, en què s'acaba de fer un tomb, hi haurà la reforma de la Constitució? A mi no m'agrada enganyar", ha confessat. "No ens deixem enganyar per falsos miratges", ha recomanat Iceta als independentistes. Tot i això, ha volgut aplanar el terreny perquè la reforma de la Constitució a nivell "federal" es pugui dur a terme a mitjà termini. "Encara que no es faci en el que queda de legislatura, ¿això vol dir que no es pot començar a treballar i a parlar? No".

La situació dels presos

Miquel Iceta ha dit que l'acostament dels presos "és un tema del qual només es pot parlar quan hi hagi sentència". En aquest sentit, ha matisat que, per molt que hi hagi un canvi de govern a la Moncloa amb Pedro Sánchez, "hi ha coses que algú amb responsabilitats de govern no pot fer". "Si jo tingués responsabilitats de govern i digués, abans de celebrar-se un judici, que indultaré a qui vulgui, m'estaria burlant de la separació de poders", ha criticat. Iceta també ha dit que "ha pensat" a visitar els presos als centres penitenciaris de Madrid, però "quan gestos personals poden tenir lectures polítiques equívoques" cal "evitar-ho". Tot i això, ha volgut remarcar que el PSC està fent "tot el possible perquè la situació penitenciària sigui la millor possible".

El socialista ha posat èmfasi en la necessitat d'un diàleg "disposat a negociar i a cedir sobre posicions anteriors" per poder resoldre "el problema a Catalunya en totes les seves dimensions" i, per a això, creu que és bàsic garantir "el respecte a la legalitat".

Pel que fa a la presència del llaç groc en espais públics, el líder del PSC ha assegurat que "com a expressió individual és una expressió inatacable", però que "una institució [com el Parlament] no pot exhibir un símbol d'una part".

Albiol, lluny de l'alcaldia de Badalona

Iceta també ha abordat en l'entrevista la moció de censura contra l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i ha garantit, de nou, que el PP no formarà part del nou govern local. "El PSC va fer alcaldessa Sabater per evitar que ho fos Albiol. Ara és impossible que aquest PSC faci alcalde Albiol", ha dit. Així mateix, ha fet una crida a la resta de forces polítiques a "afegir-se" a la configuració del nou executiu municipal.

stats