Política 12/05/2018

Iceta, a Torra: "No volem que s'aixequi el 155 per poder governar Catalunya des de Berlín o Waterloo"

El líder socialista ha dit que no vol que la Generalitat "quedi subordinada" a la voluntat de Puigdemont

Ruth Pérez Castro
2 min

Barcelona"Per gràcia de Puigdemont i amb permís de la CUP". D'aquesta manera ha descrit el president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, la possible investidura del candidat de Junts per Catalunya, Quim Torra. En un discurs ferm però "respectuós" –tal com ell mateix ha reconegut–, Iceta ha recordat al presidenciable que "ha acceptat la subordinació" respecte de qui ell considera el president legítim, però que això no pot portar al "desprestigi de les institucions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La presidència de la Generalitat és la institució més elevada del nostre país", ha dit Iceta, i per això ha insistit que "no pot quedar subordinada a cap altra persona". Un retret que el líder del PSC ha llançat en referència a les paraules d'aquest matí del diputat Torra, en què reconeixia que ningú estava tan dolgut com ell "d'haver arribat a aquesta investidura" i refermava l'objectiu de "persistir, insistir i investir" Carles Puigdemont.

"No volem que s'aixequi el 155 per poder governar Catalunya des de Berlín o Waterloo", ha advertit el president dels socialistes a Quim Torra, a qui també ha demanat que, si finalment és investit, "faci de president". Una petició lligada a l'exigència que el candidat sigui responsable del futur càrrec que "assumirà", perquè "el despatx que vostè ocupi, serà per a mi el despatx del president de la Generalitat". Una clara referència als comentaris difosos els últims dies, en què es posava en dubte quin seria l'espai físic que ocuparia el futur president.

A més, i després d'haver recordat les polèmiques piulades que el diputat de JxCat va fer sis anys enrere, Miquel Iceta li ha manifestat el seu interès i preocupació per esbrinar com ERC i JxCat pretenen eixamplar la base social de l'independentisme. "Expulsaran els qui no siguin independentistes? Discutiran la seva catalanitat?", li ha preguntat el socialista. "La via unilateral va fracassar i ha tingut costos enormes", ha lamentat Iceta, que a més ha reconegut la seva "obligació d'assenyalar aquests riscos", perquè quan els sent parlar de República i procés constituent pensa: "Prendrem mal".

Torra, interessat a recuperar el "vell PSC"

Durant el torn de rèplica, el candidat Quim Torra ha agraït les paraules del líder socialista, a qui ha reconegut que "gaudeix molt dels seus discursos". No obstant això, Torra li ha volgut deixar clar que el govern que previsiblement es conformarà a partir de dilluns serà un "govern fort" degut, precisament, la "situació brutalment anormal" en què viu sotmesa Catalunya.

Així, el diputat de JxCat ha emplaçat a Iceta a mantenir un debat que "hauríem de tenir tots" sobre el conceptes independentisme i catalanisme. En aquesta línia, però, ha lamentat que el canvi que ha experimentat el partit que històricament havia representat el catalanisme polític: "em sap greu que aquell fil històric que van defensar, també Joan Raventós i Pasqual Maragall, s'hagi perdut". Torra, per tant, ha mostrat la seva voluntat de "tornar al vell PSC".

A banda, el candidat li ha admès que "des de fa anys" intenten constatar la "majoria social" que dona suport a l'independentisme. "La única manera de constatar-la és ab un referèndum d'autodeterminació", ha conclòs.

stats