Política 09/01/2019

Iceta: "Tindrem un altre gran argument a favor dels pressupostos de l'Estat"

El líder del PSC crida l'independentisme a triar entre "el diàleg o el 155 perpetu"

Marc Toro
2 min
EL primer secretari del PSC, Miquel Iceta (centre), ha presidit aquest dimarts la primera reunió de l'any del grup parlamentari socialista

BarcelonaLa setmana que el govern espanyol presentarà el projecte de pressupostos del 2019, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que encara tindran "un altre gran argument" a favor dels comptes de l'Estat. Així s'ha expressat aquest dimarts, sense donar més detalls, en la seva intervenció a la primera reunió de l'any del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, on ha deixat clar que l'acte d'aquest dissabte de Pedro Sánchez a Barcelona "no és casual".

Iceta, que ha tornat a demanar a l'independentisme que doni suport als números del president espanyol, ha confirma que Sánchez que buscarà convèncer ERC i el PDECat perquè avalin els seus pressupostos. Tot i que no ha volgut avançar cap dels arguments que desgranarà el cap de l'executiu central, Iceta sí que ha remarcat que, per primer cop en molt de temps, "Catalunya serà tractada amb justícia pel que fa a la inversió pública de l'Estat".

El cap de files socialista ha destacat que els comptes estatals suposaran "més recursos i més marge financer" per a Catalunya que serviran per "revertir les retallades" i també per acabar amb la "lògica de l'austeritat". Iceta emmarca els arguments de Sánchez per als independentistes en el marc pressupostari, excloent-ne tot moviment polític pel que fa als presos i exiliats i l'autodeterminació. El secretari d'organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, de fet, ja va dir dilluns que els únics "gestos" que poden esperar ERC i el PDECat són "millores en polítiques socials i inversions territorials".

El líder del PSC, que dissabte farà costat al president espanyol, ha aprofitat per tornar a cridar l'independentisme a triar entre "el diàleg o el 155 perpetu, permanent i per sempre" que volen el PP, Cs i l'extrema dreta de Vox. Posant en valor els esforços de Sánchez per mantenir el diàleg a "contra vent i marea" –i fins i tot, ha admès, contra la voluntat de sectors del PSOE–, ha instat el Govern a aprofitar-ho en els pròxims mesos. "El nostre compromís ferm és intentar aprofitar-ho al màxim. Escurar del plat les possibilitats de diàleg i acord", ha assegurat.

Amb tot, ha afegit que "convindria que el 2019 no fos un any perdut" i ha demanat a l'executiu de Quim Torra que es comprometi a "governar per a tothom". "És l'hora de governar, hem perdut massa temps en altres coses. Cal estabilitat política, seguretat jurídica i uns pressupostos adequats", ha sentenciat. Uns comptes, els de la Generalitat, que Iceta ha reiterat que no s'obriran a negociar si ERC i el PDECat no donen llum verda als de Madrid.

Iceta també s'ha referit al judici de l'1-O, que ha de començar en les pròximes setmanes. "Creiem que ha de ser i confiem que serà un judici just", ha dit. Al seu parer, el procés al Tribunal Suprem posarà en relleu el "fracàs de la política" i com "des de la política no es va ser capaç de conduir el diàleg perquè culminés amb un pacte".

stats