TERCERA VIA
Política 11/12/2014

Iceta crida a esperar el PSOE

Insta Mas a sortir del bucle independentista que, segons els socialistes, paralitza Catalunya

Sara González
3 min

BarcelonaCom al seu dia va deixar fins i tot per escrit Pere Navarro, el PSC insisteix: la solució per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya passa per la reforma federal de la Constitució. Una via que els socialistes necessiten que es mantingui viva fins a les pròximes eleccions espanyoles, quan confien que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, pot arrabassar la Moncloa al PP i forçar una obertura del meló constitucional que enterri les aspiracions independentistes a Catalunya. Així ho va plantejar ahir el líder del PSC, Miquel Iceta, en la seva conferència per exposar el full de ruta dels socialistes per garantir “la unitat” d’una majoria de catalans que, al seu parer, no volen la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La prioritat de tots els socialistes -a l’espera de conèixer si el president de la Generalitat, Artur Mas, convoca eleccions o no-és aconseguir fer palanca per obrir la negociació amb un PP que amb municipals, autonòmiques i estatals a la vista en tan sols un any està enrocat i no es vol moure. Però Iceta és conscient que només amb una majoria socialista podrà capgirar la situació. Mentrestant, l’interès del PSC passa perquè les anticipades a Catalunya siguin com més tard millor, confiant en un refredament de l’ebullició independentista que esperonen Mas i Junqueras que doni pas al debat social i econòmic, que consideren que fins ara ha quedat en un segon pla. “No hi haurà solució als problemes dels catalans si no es produeix un canvi de rumb de la política catalana”, va advertir.

L’“error” de la independència

De fet, segons Iceta Mas ha sotmès el país al “monotema” independentista i ho ha fet, bàsicament, per un interès “de partit”. Va denunciar que l’objectiu del president és “dissoldre CDC” en la proposta independentista “per camuflar una altra patacada electoral”, quan ni tan sols hi ha una majoria de catalans que vulguin la independència. És només per aquest motiu que, va dir Iceta, Mas ha anat col·leccionant “errors” fixant la independència com a objectiu i actuant de manera “unilateral” per assolir-la. Va insistir que per garantir la unitat de la societat catalana cal fugir de l’equiparació “del catalanisme amb l’independentisme” que, segons ell, fan partits com CiU o ERC. De fet, va erigir el PSC en garant de la “transversalitat” del catalanisme, el consens del qual passa, en la seva opinió, per un nou acord de relació entre Catalunya i Espanya.

Iceta, però, sap que perquè prosperi la proposta de reforma federal ha de ser atractiva per als catalans. És per això que ahir va recordar que la reforma hauria de pivotar al voltant del reconeixement de Catalunya com a nació i del blindatge de l’autogovern, però també d’un finançament que asseguri el principi d’ordinalitat i garanteixi més coresponsabilitat fiscal. Va proposar que el desllorigador per desbloquejar el nou model econòmic que el PP es nega a revisar per evitar disputes a pocs mesos de les eleccions podria ser que el govern espanyol “condoni” una part del deute autonòmic. Segons ell, a través d’una quitança del deute públic les autonomies hi sortirien guanyant perquè passarien a tenir una situació financera més sanejada i rebaixarien la seva despesa en concepte de pagament d’interessos.

Aquestes qüestions clau que reivindica el PSC implicaran obrir la caixa dels trons a dins d’un PSOE que, en paraules de la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, no està disposat a acceptar “ni federalisme asimètric, ni bilateralitat ni reconeixement de Catalunya com a nació”. El mateix Iceta va reconèixer, davant de la plana major socialista, que el camí que ell proposa no és senzill, però encara ho és menys una independència que “ni tan sols sembla possible” i que ha fet que el país quedi “atrapat en una roda”.

Conscient del gran desgast que el procés ha suposat per al PSC, va apel·lar a l’orgull de la tradició socialista perquè, amb aquesta “roda” i davant d’unes eventuals anticipades, els seus facin el cor fort i no els agafi cap mareig.

stats