Política 08/09/2017

Arrimadas es resisteix a enterrar la seva proposta de moció de censura tot i que no ha aconseguit cap suport

Apel·la a la "responsabilitat" de PSC, CSQP i PP, que han descartat sumar-se a la iniciativa

Ot Serra / Marc Toro
2 min
La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, i el president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta

BarcelonaInés Arrimadas no es dona per vençuda i es resisteix a enterrar la seva proposta de presentar una moció de censura contra Carles Puigdemont, malgrat que tots els grups candidats a sumar-s'hi (PSC, CSQP i PP) s'hi hagin tornat a oposar aquest divendres. La líder de Cs s'ha reunit al llarg del matí amb el cap de files dels socialistes, Miquel Iceta, i també el dels populars, Xavier García Albiol, i tots dos li han donat un nou 'no' a la moció de censura, mentre que CSQP ha rebutjat directament reunir-se amb la cap de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que no ha aconseguit cap suport fins ara, però, Arrimadas ha assegurat que encara "no s'ha tancat cap porta". És per això que ha apel·lat a la "responsabilitat" de l'oposició. "Hem d'estar units i intentar aconseguir una majoria per convocar eleccions [...] Si no som capaços de fer-ho ara i deixar de banda les diferències, quan ho farem?", ha preguntat als partits.

Poca estona abans, en una reunió formal al Parlament, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, havia traslladat a Arrimadas la negativa del seu grup parlamentari a sumar-se a la seva proposta. Tot i coincidir que Catalunya necessita unes noves eleccions, el líder socialista ha adduït que una moció de censura no és la fórmula que permeti que Catalunya surti de "l'atzucac polític". La diputada socialista Alícia Romero ja va assegurar dimecres a la nit mateix, després que Arrimadas plantegés la iniciativa, que la líder de Ciutadans no podria comptar amb el seu suport.

Encara que només necessita el vistiplau de dos diputats d'algun altre grup per registrar la proposta i provocar el debat al ple -es necessita el suport de 27 diputats per plantejar una moció de censura-, la proposta de Cs no tirarà endavant. CSQP ni tan sols ha volgut escoltar el plantejament de la cap de l'oposició i no s'hi reunirà perquè no dona suport a la proposta.

"Neix morta i ens fa dubtar la seva utilitat"

El PP ja va deixar clar dimecres que "no es podrà materialitzar", en paraules del seu líder a Catalunya, Xavier García Albiol. El popular, però, ha acceptat la reunió amb Arrimadas per escoltar la proposta. En declaracions als mitjans posterior a la trobada, Albiol ha valorat que "en termes d'imatge, no és el millor escenificar una oposició dividida", després d'un ple sobre les lleis de desconnexió en què els partits constitucionalistes han representat la "serenitat" i han actuat "unides".

En aquest sentit, ha dubtat que una moció de censura que "neix morta" tingui "utilitat", malgrat que el PP té la intenció de fer caure el Govern. "Si hi ha alguna força constitucionalista que ho considera necessari, pel PP no quedarà", ha reconegut el dirigent popular, que ha assegurat que el partit encara no ha pres una decisió definitiva.

stats