Política 28/05/2018

Iceta: "La posició del PSOE sobre Catalunya no canviarà per una moció de censura"

El líder del PSC critica que s'hagi "confós" la iniciativa de Sánchez amb un "mercat de Calaf"

Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, MIquel Iceta, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha deixat ben clar aquest dilluns que "la posició del PSOE sobre la qüestió catalana no canviarà per una moció de censura". "Que ningú s'enganyi", ha dit poc abans de viatjar a Madrid per assistir al comitè federal dels socialistes espanyols, i ha afegit que la integritat territorial, la vigència de la Constitució i l'imperatiu de governar dins de la legalitat continuaran sent els principis dels dos partits amb relació al Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el PSOE hagi descartat negociar l'alliberament dels presos polítics per obtenir el suport de l'independentisme a la moció, Iceta ha volgut insistir en la idea que "a Espanya no hi ha presos polítics". "Aquí no hi haurà canvis", ha afirmat, i ha criticat que alguns "hagin confós la moció de censura amb un mercat de Calaf". "No ha de ser un espai per a l'intercanvi de favors", ha defensat.

Així mateix, ha expressat la seva "indignació" davant dels que han acusat Pedro Sánchez de "preparar una moció de censura per fer un pacte amb els independentistes", assegurant que no hi haurà cap "pacte ocult" amb altres formacions a canvi del seu suport a la moció del PSOE. Iceta, a més, ha recordat que Pedro Sánchez "va renunciar a l'escó perquè entenia que l'abstenció a Rajoy era equivocada", però que "no va dubtar a fer costat govern espanyol quan la unitat d'Espanya es va posar en risc".

Iceta, que ha descartat ser ell qui parli amb ERC i el PDECat per obtenir els seus vots per fer Sánchez president, ha recordat a JxCat –que ha posat condicions al PSOE per donar suport a la moció– que "no té representació al Congres". Després que Eduard Pujol (JxCat) es preguntés què guanyava Catalunya amb un altre "president del 155" –amb referència a Sánchez–, Iceta ha respost que "no és Catalunya qui guanya", sinó que "qui ha de guanyar és Espanya".

En la reunió que ha mantingut d'aquest dilluns, la direcció del PSC ha donat suport de manera unànime a la moció de censura plantejada pel PSOE. El primer secretari dels socialistes catalans ha argumentat que presentar la moció era "una obligació democràtica davant de l'evidència que el PP és incapaç de separar-se d'una hipoteca de corrupció que paralitza la seva actuació política". Iceta ha estat crític amb la negativa de Cs de donar suport a la moció i ha fet una crida a totes les formacions al Congrés que realment "vulguin substituir Mariano Rajoy". "Tothom s'haurà de fer responsable del seu vot. L'alternativa és la que és: Sánchez o Rajoy", ha afirmat.

stats