Política 30/06/2017

Iceta anuncia que no sancionarà els alcaldes que donin suport al referèndum

El líder dels socialistes catalans avisa el PSOE que seria el PSC en tot cas qui imposés les sancions

Xavi Tedó
3 min
iceta

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha advertit el PSOE que no sancionarà els alcaldes del PSC que col·laborin en el referèndum d'independència de l'1 d'octubre cedint espais municipals com reclama el PSOE. "Seria el PSC qui les dictés, però no n'imposarem" perquè el "seu problema menor és el partit, el problema més greu que poden tenir els alcaldes és amb la justícia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha minimitzat avui en una entrevista a 'Els Matins' de TV3 les divergències a les files socialistes sobre la participació del món local al referèndum. "Els alcaldes poden fer el que creguin convenient, però que compleixin la llei. Firmar un manifest per cedir espais no vulnera la llei, aprovar-ho en ple sí", ha assenyalat el líder dels socialistes en referència al text que se signarà demà a instàncies de l'AMI i l'ACM. Iceta ha insistit que l'objectiu del PSC és que "els alcaldes no prenguin mal".

"L'alcalde de Terrassa s'ha atès a l'opinió del PSC de demanar un informe al secretari municipal", ha exemplificat el màxim dirigent dels socialistes catalans per subratllar la unitat d'acció dins del seu partit. En el seu vídeo setmanal adreçat a la militància, penjat també aquest divendres, Iceta ha reivindicat "l'orgull" que sent pels alcaldes i alcaldesses del partit. "Algú els vol buscar ara problemes amb un referèndum il·legal i unilateral [...] però això no es responsabilitat dels alcaldes. Els nostres alcaldes ens tenen al costat", ha dit, i ha afegit: "Els demanem que compleixin la llei, que no es deixin arrossegar a posar les institucions locals fora de la l'estat de dret".

"El que volen alguns és el poder, desestabilitzar el poder municipal amb el referèndum", ha indicat Iceta a TV3, davant la moció que el grup municipal del PP a Barcelona presentarà aquest divendres al ple pel referèndum. I sobre possibles trencaments de pactes municipals entre el PSC i forces sobiranistes per l'1-0 ha dit: "No es poden trencar els acords de govern perquè en els temes que no són estrictament municipals hi ha autonomia". "No crec que passi", ha afegit.

Iceta, de fet, ha tornat a posar en dubte que el referèndum s'acabi realitzant després que el Govern hagi declarat desert el concurs per adquirir les urnes del referèndum: "Que l'1 d'octubre votarem és un article de fe", ha sentenciat irònicament. Davant les citacions de la Guàrdia Civil a personal que treballa en la logística exterior del referèndum, el primer secretari ha opinat que "l'estat espanyol busca complir la llei, però no n'hi ha prou amb això, hem de donar satisfacció a una part important dels catalans que no volen seguir en la situació actual i que són més del 47%".

Pel que fa a l'amenaça del PSOE d'aplicar l'article 155 de la Constitució, que va ser criticada per l'alcaldessa de Santa Coloma i membre de l'executiva del PSOE, Núria Parlon, que va apel·lar a la comunitat internacional en cas de suspensió de l'autonomia, Iceta ha negat que "aquest article suposi suspendre l'autonomia d'una comunitat autònoma". Iceta ha seguit defensant la tercera via: "Hem de construir el suport a la reforma constitucional amb el PP, hem de millorar el finançament i enfortir l'autogovern i llavors impulsar una reforma de la Constitució".

stats