RESPOSTES AL SOBIRANISME
Política 12/09/2019

Iceta reivindica a Madrid la bandera de la via federal

El secretari del PSC insisteix en un model que el PSOE no inclou al seu programa

Germán Aranda
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ahir en la conferència ‘Espanya federal’.

MadridLa via federal no era al programa electoral del PSOE de Pedro Sánchez a les eleccions generals del 28 d’abril, ni tampoc al programa retocat amb propostes per seduir Unides Podem que va presentar fa unes setmanes, i fa temps que l’ara president espanyol no el menciona com a solució al conflicte de Catalunya. Des del PSC, en canvi, el seu primer secretari, Miquel Iceta, va insistir aquest dijous en una conferència a l’Ateneu de Madrid en la defensa d’aquest model d’estat com el “gran pacte dels catalans” i la millor fórmula per garantir “l’equilibri entre la defensa de la unitat i el respecte a la diversitat” a Espanya. Iceta el va presentar com una tercera via alternativa a la duresa que proposen el PP i Cs contra el sobiranisme i a la desconnexió a la qual aspiren els partits independentistes o el referèndum pactat d’Unides Podem, tot i que és conscient que abans cal rebaixar la tensió. A la conferència hi havia el ministre d’Agricultura, Luis Planas; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el líder socialista a la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la mateixa hora se celebraven a Madrid dos actes més de caràcter oposat. D’una banda, l’acte institucional de la Generalitat per la Diada i, de l’altra, un que apostava pel centralisme titulat Davant la deslleialtat constitucional a Catalunya, impuls ciutadà, amb José Domingo, Francesc de Carreras i Fernando Savater, que han abandonat Ciutadans. Al matí, el PP defensava la coalició Espanya Suma, acostant-se a UPyD, i Cs insistia en l’aplicació immediata de l’article 155. O sigui que en un mateix dia van coincidir fins a cinc propostes de model d’estat diferents.

Els “Estats Units d’Europa”

Espanya, va defensar Iceta a l’Ateneu de Madrid, “és l’únic país de la terra on es pensa que el federalisme desintegra en comptes d’integrar” i va recordar que recentment l’expresident del govern espanyol Felipe González va defensar “refederalitzar la Constitució”. “Un dels errors de l’independentisme va ser prescindir de la majoria de catalans que no volen la independència”, va assegurar Iceta.

El socialista va emmarcar el federalisme en un desig superior: “Ens agradaria veure els Estats Units d’Europa”. Per aconseguir-ho, el primer que cal “és reunir els catalans” i, per fer-ho, va subratllar el que “uneix” els catalans, que segons ells és la millora de l’autogovern i del finançament, la promoció de la diversitat, el progrés econòmic, la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic. Entre les coses que separen els catalans i els espanyols, va admetre que en ocasions “ens encallem en les paraules” i es va referir al debat encès sobre el concepte “nació”, del qual va prescindir en el seu discurs quan va parlar del reconeixement a la diversitat.

El líder del socialisme català va criticar amb especial duresa la llei de transitorietat aprovada al Parlament el setembre del 2017 i va tornar a defensar que l’aplicació del 155 si és per “restaurar la legalitat” i “preservar l’Estatut d’autonomia”. Però va recordar que “només serveix en moments de fractura de la legalitat”, en resposta a Cs i el PP.

Pel que fa a la celebració institucional de la Diada, Iceta va dir que trobava a faltar les que celebrava Pasqual Maragall. “L’independentisme es pensa que el seu principal problema és Espanya, però el tenim a Catalunya per posar-nos d’acord nosaltres mateixos”, va dir.

stats