Política 06/09/2018

Iceta crida a restablir el "consens catalanista": "Alguns, en la recerca d'un estat, ens faran perdre la nació"

Coscubiela titlla d'"estafa de primera magnitud" els plens del 6 i 7 de setembre de l'any passat

Mireia Esteve
4 min
Els dirigents del PSC Eva Granados i Miquel Iceta, i Lluís Rabell (expresident de CSQP), durant l'acte dels socialistes a la seva seu un any després del ple del 6 i 7 de setembre

BarcelonaEls plens del 6 i 7 de setembre de l'any passat van servir per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Dues normes que van tirar endavant davant l'oposició frontal del PSC, el PP i Ciutadans –els comuns es van abstenir en la llei del referèndum i van votar en contra de la de transitorietat–. Un any més tard, els socialistes han decidit recordar el que va passar el mes de setembre de fa un any i han apostat per fer-ho amb diferents veus que critiquen tot el que va passar en aquelles sessions plenàries. A banda dels principals dirigents socialistes, en l'acte hi han participat veus com la de l'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela; la de la politòloga Astrid Barrio, i la de la doctora en dret constitucional Argèlia Queralt.

La diputada del PSC, Esther Niubó; l'exdiputat de Catalunya Sí Que es Pot Joan Coscubiela; la politòloga Àstrid Barrio; la doctora en dret constitucional Argèlia Queralt, i el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, abans de començar l'acte

Tots els ponents han defensat una mateixa idea: han criticat la via unilateral que l'independentisme va utilitzar la tardor passada. En aquest sentit, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el 6 i 7 de setembre "es va trencar el Parlament i es va fragmentar el país", i ha insistit que els socialistes ja van "advertir" del que podia passar si s'aprovaven les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. "Vam advertir que allò acabaria com el rosari de l'aurora, i així va acabar", ha lamentat el líder del PSC.

Un any després, el líder socialista ha demanat que no es torni a repetir un "disbarat" com el del setembre passat: "S'ha de recordar aquest disbarat, perquè no es torni a repetir mai". Per tot plegat, Iceta ha apel·lat a la "unitat" i a una "estratègia nacional compartida dels que no estan disposats a acceptar que el país se'n vagi cap al desastre". "Hem de tornar al restablir el consens catalanista", ha demanat Iceta, que ha acusat l'independentisme d'"haver premut massa l'accelerador i haver fet estavellar el cotxe". I ha afegit: "Alguns, en la recerca d'un estat, ens faran perdre la nació".

Davant dels fets de l'octubre de l'any passat, Iceta s'ha refermat en la postura del PSOE de donar suport a l'aplicació de l'article 155. El líder socialista considera que va ser una manera de restablir els drets dels ciutadans. "Si m'haguessin dit que la defensa dels meus drets l'hauria hagut d'anar a buscar a l'Estat, no m'ho hauria cregut", ha assegurat.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha sigut la persona encarregada d'encetar l'acte dels socialistes qualificant els plens de fa un any de "taca negra en la nostra història". Granados considera que, tot i que l'independentisme va assegurar que els plens "anaven de democràcia", "allò va ser autoritarisme". De fet, per a Ferran Pedret, el que van fer les forces de l'oposició "no va ser fer filibusterisme" parlamentari per frenar els independentistes, sinó que van "fer ús de totes les eines parlamentàries" que tenien a l'abast. Una estratègia que va fer que fossin dues jornades maratonianes i plenes de crispació. Per a Pedret, l'independentisme va creure que "una majoria parlamentària pot passar per sobre l'Estatut, la Constitució i els drets dels diputats". "Això és molt gros, ens hem de mobilitzar", ha defensat.

Coscubiela titlla d'"estafa" els plens del 6 i 7 de setembre

A banda dels portaveus socialistes al Parlament, Eva Granados i Ferran Pedret, en l'acte hi ha participat l'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, un dels diputats que van viure aquests dos plens de primera mà, i que va fer una crítica més aferrissada a l'estratègia independentista. Tot just començar l'acte, Coscubiela ha deixat clar que la seva participació en l'acte és a "títol personal".

Coscubiela ha censurat tot el que va passar en els plens del 6 i 7 de setembre de l'any passat i ha assegurat que van ser dues sessions que "van culminar un procés que venia de lluny: van convertir una gran il·lusió col·lectiva en una gran ficció política; i van convertir l'astúcia en un autoengany i una estafa política de primera magnitud". Per a Coscubiela, durant tot el curs polític passat "la democràcia es degradava a marxes forçades". De tota manera, l'exdiputat de CSQP ha volgut diferenciar la "responsabilitat política" dels dirigents independentistes "de la penal". De fet, ha assegurat que "estan injustament empresonats" perquè "el delicte de rebel·lió no s'aguanta per enlloc i estan patint una presó provisional abusiva".

A banda de les intervencions polítiques, en l'acte també hi han participat la politòloga Astrid Barrio i la doctora en dret constitucional Argèlia Queralt. Totes dues han censurat l'estratègia unilateral de l'independentisme i tot el que va passar fa un any. Entre el públic, també hi havia l’expresident del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell; l’exdiputat del PP Fernando Sánchez Costa, i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol.

stats