Política 23/02/2016

Iceta: "Per treure la dreta més dreta potser has de pactar amb la dreta menys dreta"

El líder del PSC admet que ell preferiria un pacte "netament d'esquerres" però que els ciutadans no els han donat la "majoria absoluta"

Sara González
2 min

BarcelonaEl PSC avala el full de ruta negociador que ha fixat el PSOE i que passa, primer, per tancar un pacte amb Ciutadans que podria ser anunciat aquesta setmana. És per això que el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha defensat en una entrevista a l'ARA Bassas una entesa que no contemplaven durant la campanya electoral de Carme Chacón, quan la dirigent proclamava que "taronges i blaus eren la mateixa dreta". El líder del PSC ha assegurat que, tot i que ell hauria preferit un acord "netament d'esquerres", els ciutadans no van donar a l'esquerra una "majoria absoluta" sinó un "empat" amb la dreta. Davant d'aquesta situació, Iceta justifica la negociació amb Albert Rivera: "Per treure la dreta més dreta potser has de pactar amb la dreta menys dreta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha reconegut que des de Catalunya es té una "visió molt diferent" del que és Ciutadans perquè va néixer "amb vocació de disputar al catalanisme l'hegemonia cultural" i combatre "la colonització del nacionalisme de l'esfera pública". Amb tot, al seu judici, a l'estat espanyol la formació taronja és clarament un partit "de centredreta" situat entre el PP i el PSOE.

El dirigent socialista ha estat clar quan ha reconegut que no creu que Pedro Sánchez sigui investit en primera votació. "Jo he agafat seient per a la segona", ha ironitzat. Ha admès que el líder del PSOE pot ser president gràcies al vot afirmatiu de Ciutadans i l'abstenció de Podem, tot i que ha reconegut que a Catalunya interessaria més una entesa de govern amb la formació lila que fos tolerada per Rivera amb una abstenció. Ell personalment ha considerat que estaria bé que tant Ciutadans com Podem entressin al govern i tinguessin així "un bany de realitat".

Iceta ha lamentat que les negociacions amb Pablo Iglesias hagin començat tard perquè fins ara Podem no acceptava que es negociés també amb Ciutadans. Amb tot, s'ha mostrat convençut que la pressió perquè hi hagi canvi és gran, sobretot arran de l'esclat dels casos de corrupció que afecten el PP de València. Sí que ha volgut deixar clar que, per molt que es pacti amb Rivera, no es pot fer una reforma constitucional que sigui recentralitzadora. També ha defensat, de nou, que revisar el sistema de finançament ha de ser una prioritat.

Miquel Iceta ha advertit que fins ara el dret a decidir ha estat una "capsa on tothom hi ha posat el que ha volgut" i que, per tant, hi ha tantes definicions del que significa com partits. "Jo vull decidir una reforma constitucional", ha dit.

Sobre la situació política a Catalunya, el líder del PSC ha assegurat que si ell fos independentista estaria "amoïnat" perquè les accions del Govern que encapçala Carles Puigdemont "no es corresponen" amb la desconnexió proclamada. "No sé cap a on van i ells tampoc. Els queden 17 mesos de legislatura en els quals han plantejat coses que no són factibles", ha sentenciat, i ha afegit que si aquesta és la legislatura de la desconnexió no té sentit, per exemple, presentar al·legacions davant del Tribunal Constitucional.

stats