Política 19/04/2016

Iceta i Domènech ja assumeixen noves eleccions al juny

El PSC rebutja les propostes de referèndum d'En Comú Podem i el partit morat avisa que si els socialistes no es mouen, Espanya s'aboca als nous comicis

Ara
2 min
Miquel Iceta a la seu del PSC, la nit del 27-S. / MARC ROVIRA

BarcelonaDivorci. Aquest és el diagnòstic del cap de files del PSC, Miquel Iceta, que després que les bases de Podem hagin lapidat qualsevol possibilitat d'acord amb la parella PSOE-C's, ha dit que "no hi ha possibilitat d'acord" i que ja prepara la campanya per a les eleccions del 26 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta també ha rebutjat de forma taxativa les propostes de referèndum que, tal com va avançar a l'ARA, Xavier Domènech va posar sobre la taula del PSC, tot i que ha reconegut que les preguntes de la consulta del partit morat podrien ser constitucionals. "Es trobarien constitucionalistes que dirien que això és possible. És una proposta seriosa i digna de ser estudiada, però m'interessaria si fos independentista", ha dit el primer secretari del PSC, tot i que ha deixat clar que no és la seva proposta, perquè els socialistes busquen "un acord amb Espanya" i el referèndum dels 'Comuns' és una consulta per marxar. "Hi ha moltes coses sobre les quals s'ha de treballar, però no sobre el referèndum d'independència", ha sentenciat Iceta, i ha assegurat que Podem no ha tingut una "voluntat sincera" d'acord amb els socialistes.

"Volen un referèndum per acordar, i aquest és un referèndum per trencar", ha dit Iceta, i ha deixat clar que mentre Podem vulgui fer una consulta per la independència no hi haurà pacte amb el PSOE. Tot i això, ha posat en valor que En Comú Podem hagi intentat encaixar la consulta sobre la independència a la Constitució i que no contempli la unilateralitat. De fet, ahir Domènech ja va posar de manifest el problema: "El problema no és si el PSC veu bé les preguntes del referèndum, sinó si el PSOE pot assumir-les".

De cara a unes noves eleccions al juny, Iceta no ha aclarit qui seria el candidat o candidata dels socialistes catalans –hi ha primàries–, però sí que ha pronosticat que el cap de files del PSOE seguirà sent Pedro Sánchez, descartant així un pas endavant de Susana Díaz, presidenta d'Andalusia i 'baronessa' del partit.

Domènech: "Anem a eleccions"

Pel que fa a Podem, el líder d'En Comú, en una entrevista a RAC1, ha descartat que Podem torni a moure fitxa per convèncer el PSOE que faci un acord d'esquerres, ja que els socialistes –ha dit– continuen aparellats amb C's. "Si no es mou d'aquí [el PSOE], anem a eleccions", ha sentenciat.

De cara a uns nous comicis, Domènech ha assegurat que tornaran a reivindicar el grup propi al Congrés, remarcant que va ser una qüestió de voluntat política de la mesa del Congrés de Diputats que no es constituís en aquesta legislatura.

stats