Política 16/05/2018

Iceta insta Rajoy a reunir-se amb Torra l'"endemà" de la seva presa de possessió

El líder del PSC acusa Ciutadans de fer "salivera" per la insistència del partit a mantenir el 155

Ara
2 min
Iceta descarta pactes perquè Puigdemont pugui tornar

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha instat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a reunir-se amb el president investit de la Generalitat, Quim Torra, l'"endemà" de la presa de possessió. En una entrevista a 'Els Matins' de TV3, ha assegurat que Rajoy "faria molt bé" de fer aquesta trobada de manera "immediata", un cop superats els actes protocol·laris de presa de possessió. El socialista ha afirmat que els fets han demostrat que el pas del temps fa que les coses "tendeixin a enredar-se" i per això creu que la trobada hauria de ser "al més aviat possible". Ha dit que espera també que no es produeixi un nou episodi de "qui truca a qui" i que, un cop els dos ja s'han emplaçat, realment hi hagi aquesta conversa en persona. En el seu cas, ha dit que també demanarà reunir-se amb Torra un cop hagi pres possessió del càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta també ha carregat durament contra Ciutadans, "l'actitud" del qual és el motiu que va motivar la reunió d'ahir entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el número u del PSOE, Pedro Sánchez. "El govern d'Espanya vol apuntalar una posició de legalitat i aixecament del 155 sense tancar la porta al diàleg", ha afirmat Iceta, que considera la postura de Ciutadans massa bel·ligerant amb l'independentisme. "A Ciutadans se li veu la salivera –ha sentenciat–. El 155 no és bo, i si s'aplica és perquè s'ha produït una il·legalitat, no hem de desitjar que es produeixi".

En el mateix sentit, el socialista ha criticat a la formació taronja que parli "d'anar junts" en la defensa del constitucionalisme i "després critiqui el PP": "Si vols anar junts t'has de moderar una mica, anar junts i criticar és difícil".

Ciutadans s'ha mostrat en els últims dies partidari de mantenir vigent la intervenció de la Generalitat mitjançant l'article 155 malgrat l'acord del Senat on es deia que s'aixecaria un cop es nomenés un nou Govern. El partit taronja es vol assegurar que l'executiu de Quim Torra s'ajustarà al marc legal espanyol. Per la seva banda, PP i PSOE prefereixen mantenir-lo a la recambra. El que sí que es mantindrà, de moment, és la vigilància sobre els comptes de la Generalitat que s'exerceix des del 2015: "Encara no sabem si el president s'ajustarà a la legalitat".

En paral·lel, Iceta ha considerat que el viatge de Torra a Berlín per reunir-se amb Carles Puigdemont és un "gest de reconeixement", però ha afirmat que a nivell polític es queda amb les paraules sobre el diàleg amb el govern espanyol. Per això ha instat que aquest diàleg es materialitzi com més aviat millor.

stats