Política 28/10/2019

Identifiquen sis joves a la Jonquera i els requisen els mòbils

Hi havia una convocatòria per tallar l'AP-7 però no s'ha dut a terme

Maria Garcia
3 min

La JonqueraFort desplegament policial aquest matí a la Jonquera, on estava previst "bloquejar indefinidament" l'AP-7. La protesta, convocada per Amics de l'Autopista, havia de començar a les set del matí al peatge de la Jonquera nord, però finalment no hi hagut cap tall a la circulació. Una vintena de furgonetes dels Mossos d'Esquadra, acompanyats de diversos efectius de la Guàrdia Civil, s'han desplaçat fins a la zona i han identificat sis joves que suposadament volien participar en la mobilització. La policia catalana els ha comissat els mòbils i material divers, com diners en efectiu, passamuntanyes, col·liri i genolleres protectores. Quatre dels identificats han denunciat que els Mossos els han "retingut" durant prop de dues hores "sense motius" i estudiaran si denuncien les "negligències" que asseguren que s'han comès durant l'actuació policial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una vintena de furgonetes de la BRIMO dels Mossos, un helicòpter i nombrosos efectius de la Guàrdia Civil i una desena de periodistes. Aquesta era la imatge a l'aparcament del costat del peatge de l'AP-7 a la Jonquera nord quan faltaven pocs minuts per arribar a les set del matí. Aquesta era l'hora prevista de la convocatòria per "bloquejar indefinidament" la via, que des de feia una setmana corria per les xarxes socials convocada per Amics de l'Autopista, una organització que no està registrada ni té perfils a les xarxes socials ni a internet.

Alguns manifestants han anat fins a l'Alt Empordà, però finalment no s'ha dut a terme el tall per falta de gent i pel nombrós desplegament policial que hi havia a la Jonquera i rodalies. Fins i tot al Pertús també hi havia diversos efectius de la Gendarmerie pendents del possible bloqueig a la frontera i les autoritats havien advertit els conductors.

Durant l'operatiu, els Mossos han identificat sis joves. D'una banda, dos veïns de Perpinyà als quals han requisat objectes que portaven al cotxe. "Ens han dit que era perquè anàvem a una concentració il·legal i que els podríem recollir demà. També ens han dit que si tallem l'autopista hi haurà multa", ha explicat un dels nois, que ha reconegut que forma part dels armilles grogues i que ha anat fins a la Jonquera per solidaritat: "Perpinyà és la Catalunya del Nord i la Catalunya del Nord és Catalunya".

D'altra banda, la policia catalana ha identificat quatre nois més que anaven en un vehicle, i els han requisat els mòbils i material divers que portaven al cotxe. Fonts policials han apuntat que han comissat els telèfons i que demanaran una ordre judicial per fer-ne el buidatge. Els joves han criticat l'actuació policial perquè asseguren que els han "retingut" durant prop de dues hores "sense motiu", i que no han permès que un dels identificats es pogués fer una prova del nivell de sucre tot i que presentava símptomes d'hipoglucèmia. "Té diabetis i en un principi no li han deixat fer-se la prova del sucre. I hem hagut d'insistir bastant perquè l'assistissin mèdicament", ha lamentat un dels joves, Lluc Huguet.

Pel que fa als diners en efectiu que els han trobat al cotxe, els joves han defensat que eren de la seva entitat de Figueres per a una campanya de transport escolar i que els van guanyar durant la passada edició de les barraques.

Huguet ha reconegut que havien decidit passar per la protesta "per curiositat" i "molta estona després de la convocatòria", i que quan anaven a esmorzar s'ha acostat una patrulla dels Mossos. "Han decidit que teníem un perfil que a ells els interessava i han procedit a identificar-nos i a requisar-nos els mòbils", ha denunciat. Per tot això els nois consideren que els agents han comès "negligències", i estudiaran posar una denúncia contra l'actuació policial.

Els Mossos d'Esquadra han subratllat que s'ha comissat el material "preventivament" i que s'ha obert una investigació per comprovar si els fets són constitutius de delicte o d'infracció administrativa.

stats