Política 12/12/2016

Iglesias respon a Errejón: "Vull un Podem en què tu puguis treballar al meu costat i no enfrontat a mi"

El número dos del partit lila també aposta per un to conciliador: creu que les diferències no són "insalvables"

Ara
3 min
Errejón vol evitar que 
 El pols a Podem amb Iglesias es converteixi  en una “baralla de galls”.

BarcelonaLa guerra oberta a Podem continua lliurant-se a l'escena pública. Després de la campanya presentada pel número dos de Podem, Íñigo Errejón, amb l'objectiu de guanyar la consulta que Pablo Iglesias ha plantejat del 18 al 20 de desembre sobre la forma de votació de cara al congrés, el líder de Podem ha publicat una carta oberta a Errejón, publicada a '20 minutos', on li diu que han de seguir sent "companys" i que han de cuidar que els seus debats no "es banalitzin" ni siguin arbitrats per "certs interessos editorials". "Vull un Podem en el qual tu, una de les persones amb més talent i més brillant que conec, pugui treballar al meu costat i no enfrontat a mi", sentencia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el text, Iglesias assegura que votar de manera conjunta les propostes polítiques i els lideratges no és cap "involució democràtica", ni una "invitació a un duel", ni una "baralla de galls", sinó que és una proposta tan "legítima" com la d'Errejón, que apropa "més i millor" Podem a l'objectiu d'aconseguir una majoria social de canvi. El líder de Podem fa referència així al detonant que ha fet esclatar aquesta crisi interna: Iglesias defensa que al congrés del partit es voti alhora tant el projecte polític com la nova direcció, mentre que Errejón defensa que es faci per separat, per evitar que es converteixi en un plebiscit entre els dos principals líders de Podem.

En declaracions als passadissos del Congrés, Errejón ha sigut conciliador i ha reivindicat la compatibilitat de les seves tesis amb el lideratge d'Iglesias. Confia que el secretari general de Podem sigui capaç "d'integrar" o "assumir" part de les tesis polítiques que defensen els seus companys perquè les diferències no són "insalvables". "Clar que sí, el camí el fem junts", ha afegit.

Per a Iglesias, és "més sensat vincular qualsevol llista a les idees i al projecte que defensen els seus membres". "Per això em preocupa votar per separat els projectes i les persones, ja que crec que les persones no poden desvincular-se de les seves idees", sentencia. De fet, Iglesias es mostra "orgullós" de ser el candidat d'Errejón a seguir liderant Podem, però li diu: "No em pots demanar que desvinculi el meu paper com a secretari general de les meves idees".

Ara bé, aquest no és l'únic punt de discrepància entre els diferents sectors de Podem, que també estan enfrontats pel to –més o menys contundent– i per l'estratègia de pactes. Així, Iglesias argumenta a Errejón que el seu projecte de votar a l'assemblea ciutadana estatal "no és empènyer Podem a una deriva extremista".

Així, aprofita per defensar la necessitat de "subordinar" la feina parlamentària a una estratègia "més àmplia de construcció de contrapoders i institucions socials alternatives", així com de protegir i cuidar el "gran espai polític" que comparteixen amb altres moviments i partits. "Sé que tindries molts matisos a fer", admet Iglesias, que també assegura que "menteixen o no entenen res" aquells qui diuen que Errejón és pròxim al PSOE.

L'advertència d'Iglesias a Errejón: "Ser el favorit dels poders no genera credibilitat"

En aquest punt, Iglesias revela la seva preocupació pel "paper d'àrbitre que poden jugar certs interessos editorials" en els debats de Podem. "Saps com jo que la visió editorial és que el 'moderat errejonisme' representa el mal menor davant el 'radical pablisme'", adverteix, i avisa el seu número dos que aquesta visió no només és un "trist favor al prestigi" del projecte d'Errejón, sinó que també enrareix els debats. "Ser el 'favorit' de certs poders no genera credibilitat entre la nostra gent", adverteix.

"M'enorgulleix ser el teu candidat a seguir liderant Podem, tot i que tinguem diferències, i t'asseguro que m'esforçaré per aconseguir la màxima integració de tots els projectes", diu Iglesias a la carta. A quins projectes fa referència Iglesias? Tres grans famílies controlen ara mateix el partit i escalfen motors per enfrontar-se al congrés: els anomenats 'pablistes', afins al secretari general; els 'errejonistes', que donen suport a les tesis del número dos, i els anticapitalistes, l’ala més a l’esquerra i els membres de la qual provenen de l’únic partit que es va integrar des de l’inici al projecte.

"Em preocupa que prevalgui la idea del duel abans que la del debat fratern", assegura, i reitera el seu desig que les idees d'Errejón "tinguin espai com les d'altres companys, com Miguel o Teresa", amb relació a Miguel Urbán i Teresa Jiménez, líders de l'ala anticapitalista, que, com Errejón, reclamen una direcció més plural i un sistema de votació proporcional que integri tots els equips.

stats