Política 06/03/2016

Pablo Iglesias, a Otegi: "Estic orgullós de ser espanyol i és evident que la meva pàtria es pot democratitzar"

El líder de l'esquerra abertzale va demanar dissabte a l'espai polític de Podem que faci costat als "processos constituents de les nacions" quan fracassi en l'intent de canvia l'Estat

Ara
2 min
El líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, durant la seva intervenció al velòdrom d'Anoeta

BarcelonaEl secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, ha respost aquest diumenge les paraules del líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, en què demanava que l'espai polític situat al voltant de Pablo Iglesias que se sumés a un "procés constituent de les nacions de l'Estat" quan constatés el "fracàs" en l'intent de "democratitzar" Espanya. "La millor fórmula per mantenir Espanya unida és actuar democràticament davant dels problemes polítics", ha indicat Pascual des de Sevilla, on també ha volgut assenyalar que la millor solució per a Catalunya és "asseure's a parlar i dialogar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Otegi, en un míting multitudinari que va desbordar el velòdrom d'Anoeta, va assegurar que la millor manera de fer costat al sobiranisme català era "obrir un segon front a l'Estat" des d'Euskadi. El secretari d'organització de Podem ha apuntat que l'enrocament del PP "ha creat nous independentistes" i ha volgut deixar clar que el partit d'Iglesias vol que Catalunya segueixi sent part d'Espanya. "Però també volem que s'escolti als catalans per veure de quina manera" formen part de l'Estat, ha considerat Pascual.

Iglesias, en una intervenció al programa 'La Sexta Noche' de dissabte a la nit, va pronunciar-se en aquests termes: "Estic orgullós de ser espanyol i és evident que la meva pàtria es pot democratitzar". "Podem és una força política espanyola i basca també", va considerar. "Nosaltres no ens farem independentistes, però no em sembla malament que n'hi hagi i que puguem debatre", va afegir.

Juan Carlos Monedero, fundador de Podem, ha considerat que Otegi "s'equivoca quan pressuposa que Espanya és poc menys que una presó. Això ens fa recordar-li a ell i al seu formació, que Podem a Euskadi té uns plantejaments diferents", ha aclarit. En aquest sentit, ha insistit que la formació morada no és "independentista", ja que creu "en el dret a decidir com una garantia que Espanya no es trenqui perquè és un país de països, una nació de nacions".

Els "homes i dones de pau" dels socialistes

La secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, també ha respost Otegi. "Els autèntics homes i dones de pau van ser els qui durant anys van resistir l'amenaça i l'assetjament d'ETA", ha considerat Mendia en un homenatge a Isaías Carrasco, assassinat fa vuit anys per l'organització armada basca.

L'expresident del PSE Jesús Eguiguren també s'ha referit a la intervenció del secretari general de Sortu. L'"apaivagada" societat basca "no està per obrir fronts", ha considerat. A banda, Eguiguren ha apuntat que el dirigent de l'esquerra abertzale, més que intentar "guanyar" a Podem "per la independència, ho hauria de fer per a l'alternativa al País Basc".

stats