Política 28/05/2018

Iglesias avisa Sánchez que una moció fallida seria "el màxim fracàs" i el situaria fora de la política

El líder de Podem anuncia que consultarà les bases aquesta setmana, que decidiran el sentit del vot

Ara
3 min
Iglesias avisa Sánchez que una moció fallida seria "el major fracàs" i el situaria fora de la política

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que comenci a buscar aliats per tirar endavant la seva moció de censura contra el president espanyol, Mariano Rajoy, perquè, si no aconsegueix tirar-la endavant, recollirà "un fracàs estrepitós" que el situaria definitivament fora de la política. "Això no s'ha plantejat com una moció de censura de dignitat com la nostra de fa un any o la de Gabilondo. No m'imagino un fracàs més gran que Sánchez no guanyi la moció i crec que ell no preveu aquesta possibilitat. Això el situaria fora de la política", ha sentenciat en una entrevista a Radiocable, en què ha reclamat que busqui "acords" també amb els partits independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Iglesias ha instat Sánchez a buscar suports, ja que, de moment, ni tan sols li ha respost al missatge que Iglesias li va enviar dijous passat, quan va començar a parlar-se d'una possible moció de censura, segons ha explicat el líder d'Units Podem. "No ha buscat cap aliat, de moment", ha afirmat. "En algun moment haurà de plantejar-se quines són les seves aliances. Ha de triar itinerari", ha insistit Iglesias, abans d'admetre les seves "sospites" sobre què significa això: "Que el que vol el PSOE és lliurar-se una altra vegada a Ciutadans per convocar eleccions immediatament".

Suport sense condicions, però sotmès a les bases

Malgrat que Iglesias ha reafirmat que la seva formació donarà suport sense condicions a la moció de censura, serveixi per al que serveixi, el líder de Podem ha anunciat avui que la formació lila celebrarà aquesta setmana una altra consulta a les bases per decidir sobre el sentit del vot a la moció de censura. Tot i el suport incondicional que Iglesias ha fet públic, ha estat a Twitter on ha matisat, avisant que "en tot cas, l'última paraula, com sempre, la tenen els inscrits i inscrites que decidiran aquesta setmana". Iglesias no ha concretat el dia de la votació, però el calendari polític, en què es preveu el debat de la moció entre dijous i divendres, fa que la militància de Podem hagi de decidir abans de llavors.

Iglesias també s'ha mostrat en contra que la moció es faci servir, com demana Ciutadans, com un instrument per convocar eleccions anticipades. "Nosaltres preferiríem un govern que durant gairebé dos anys vulgui implementar un programa de rescat social, però si el que vol Sánchez és convocar eleccions no ens hi oposarem. Si volen anar a eleccions, anirem a eleccions", ha assumit. Això sí, ha lamentat que aquest escenari demostraria que "encara que el PSOE s'amagui per l'esquerra, al final sempre va a la dreta".

"No hi ha cap dirigent polític a Espanya que tingui aquest suport de les seves bases"

El secretari general de Podem també ha reivindicat aquest dilluns el "notable" suport del 68% que li han donat les bases a la consulta celebrada sobre la seva continuïtat en el lideratge del partit, després de la polèmica compra del seu xalet, i ha negat que surti danyat pel 31% dels inscrits que han demanat la seva dimissió. "Crec que tot el contrari", ha defensat.

"No tinc res de què penedir-me", ha emfatitzat Iglesias, que ha evitat fer autocrítica respecte a aquest percentatge de rebuig perquè la "dada objectiva" és que "no hi ha cap dirigent polític a Espanya que tingui" el suport que té ell de les seves bases. Tot i que ha reconegut que li hauria agradat obtenir "un suport més ampli" i que prendrà "nota" d'aquest 31% que demana la seva dimissió, Iglesias ha explicat que la lliçó que treu d'aquest episodi és que a Podem han de ser "més prudents i ser conscients que decisions que són legítimes poden servir l'adversari" per fer-los mal.

"He après coses aquests dies, com ara que les regles del joc de la política tenen una excepció que es diu Podem. Amb nosaltres no s'actua igual que amb la resta. Això forma part de les regles del nostre joc", ha criticat el líder del partit morat, que va posar el seu càrrec a disposició de les bases després de les fortes crítiques per comprar-se un xalet a la serra madrilenya de més de 600.000 euros. Iglesias ha assenyalat que les persones que deien que no tenia sentit convocar la consulta "es van equivocar" perquè ha sigtu la que ha tingut més participació de les que ha celebrat Podem i, a més, ell i la seva parella i portaveu parlamentària, Irene Montero, han rebut "un percentatge notable de suport" que els obliga a continuar "amb tota la il·lusió".

"Crec que actuem com mai ha actuat un altre dirigent polític al nostre país: no amagant-nos, no atrinxerant-nos al nostre càrrec, sinó donant la cara i posant les responsabilitats per a les quals vam ser elegits a disposició de les bases, i crec que la resposta de les bases ha sigut contundent en dues direccions", ha destacat abans d'assenyalar, d'una banda, l'alta participació i, de l'altra, el 68% dels suports rebuts.

stats