Política 10/05/2016

Iglesias pressiona Sánchez perquè aclareixi la seva política d'aliances

L'aliança Podem-IU aspira a treure més de 90 diputats. Garzón serà el 5 per Madrid

Gerard Pruna
3 min
Iglesias i Garzón, aquest dilluns, després de tancar l'acord electoral

BarcelonaGuanyar les eleccions al PP està més a prop. Amb aquesta idea el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat aquest dimarts el preacord amb el líder d'IU, Alberto Garzón –segellat amb una abraçada a la Puerta del Sol de Madrid– per anar junts al 26-S. Una idea, la de desallotjar el PP de la Moncloa, que Iglesias ha fet servir també per posar pressió sobre els socialistes i reclamar que el seu líder, Pedro Sánchez, digui ja si vol un govern alternatiu o està obert a pactar amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convençuts que l'acord amb IU posa a l'abast fer el 'sorpasso' al PSOE, els de Podem volen pressionar el PSOE des del primer dia perquè digui què faria si els socialistes quedessin per darrere de la confluència d'esquerres. En definitiva, que es mulli sobre si facilitarà un acord amb el PP o un executiu de canvi.

Per això, en una entrevista a la Cadena SER, Iglesias ha subratllat que després del 26-J necessitaran governar amb el PSOE, i ha afegit que en el cas que la suma de Podem i IU sigui la força més votada, voldrien que els socialistes estiguessin dins el govern. "Necessitarem governar amb el PSOE i, si guanyem, no voldria que estiguessin fora", ha avisat.

Junts al Senat?

Però la proposta de Podem no es limita a això. Iglesias fa un pas més i, després d'haver sumat IU, ara estén la mà a Pedro Sánchez al Senat. El Consell Ciutadà de Podem, el màxim òrgan de direcció, ha enviat una carta al PSOE en què li proposa una "aliança per a les eleccions al Senat per superar el PP". És a dir, presentar llistes conjuntes per acabar amb la majoria absoluta dels populars a la cambra alta i que impedeix obrir el meló de la reforma constitucional. En aquest sentit, Podem planteja que aquesta aliança "s'obri a tots els actors socials i polítiques vulguin aquest canvi progressista". Pedro Sánchez l'ha rebutjat immediatament: "No, gràcies. El PSOE és un partit autònom. Iglesias ja va tenir la seva oportunitat el 2 i 4 de març" [durant el debat d'investidura], ha dit en una entrevista a Cuatro.

"Nosaltres volem pactar amb el PSOE un govern de canvi, i m'agradaria que el PSOE aclarís a la seva gent què vol fer", ha continuat Iglesias a la Ser, que ha opinat que la militància socialista està il·lusionada amb la possibilitat d'un pacte amb Podem. Per facilitar els punts de trobada, el secretari general del partit lila ha fet una crida a deixar enrere "tons aspres" del passat i ha afirmat que considera el PSOE els seus "aliats".

Creu que el PSOE estarà disposat a dialogar sobre el referèndum

Si s'arriba a aquesta negociació amb el PSOE després del 26-J, el referèndum estarà un cop més sobre la taula. Iglesias ha reafirmat avui el seu compromís amb el dret a decidir i ha recordat que el PSC també el defensava fa dos anys a Catalunya. "Pensem que per solucionar la situació a Catalunya calen respostes democràtiques", ha afirmat, i s'ha mostrat convençut que aquest cop el PSOE estarà disposat a dialogar.

Garzón serà el 5 per Madrid i hi ha dubtes sobre on situar l'excap de l'estat major

Iglesias ha explicat que en les properes hores s'anunciarà el contingut final de l'acord amb IU, que ja està pràcticament tancat. Tanmateix, no ha volgut donar detalls encara ni sobre el nom amb què es presentaran a les eleccions –si inclourà o no les sigles d'IU– ni sobre la composició de les llistes, tot i apuntar que "hi haurà alguna sorpresa".

Per ara, IU ha confirmat que Garzón anirà al cinquè lloc per Madrid –Errejón seguirà sent el tercer–, mentre que Podem sospesa si l'excap de l'estat major Julio Rodríguez torna a ser candidat per Saragossa –el 20-D es va quedar sense escó– o va en alguna altra candidatura.

Les consultes a les bases de Podem i IU per ratificar el preacord ja estan en marxa. En el cas del partit lila tots els inscrits abans del 17 d'abril poden votar a través de la web participa.podemos.info si volen que Podem vagi a la "segona volta de les eleccions que es celebrarà el 26-J" en una aliança electoral amb IU, Equo i les confluències, una votació que acabarà demà a les 23.59 hores.

stats