Política 22/07/2016

Iglesias enterra el govern alternatiu amb el PSOE

Gerard Pruna
2 min
Pablo Iglesias  i el socialista Antonio Hernando.

BarcelonaA mesura que passen els dies, l’escenari de la investidura del pròxim president espanyol es va acotant. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va enterrar ahir la possibilitat d’articular una alternativa d’esquerres a un executiu del PP després de veure com van anar les votacions per a la mesa del Congrés. “És pràcticament impossible”, va reconèixer en una entrevista a TVE. “El PSOE ha renunciat a governar i, encara que volguéssim, nosaltres i ells sols no podríem. Calen els suports dels que han donat suport al PP”, va raonar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que el terreny de joc s’estrenyi, però, no implica que la investidura sigui més a prop. El PP apareix com l’únic partit amb opcions de superar un debat al Congrés, però segueix sense trobar cap aliat. Fent evident la distància amb els socialistes -de qui va dir que “no han digerit” encara l’aparició de Podem-, Iglesias va vaticinar ahir que seran els diputats del PSOE els que facilitaran amb la seva abstenció que Mariano Rajoy continuï al capdavant de l’executiu espanyol. Un aval que, segons la intuïció del líder del partit lila, arribaria en una segona votació al mes de setembre. “La meva travessa? Si Mariano Rajoy no ho aconsegueix a la primera, a la segona el PSOE s’abstindrà”, va opinar.

Una hipòtesi que, segons Iglesias, només es produirà en el cas que el PNB i el Partit Demòcrata Català (PDC) mantinguin la seva negativa a investir Rajoy. Tot i que els nacionalistes bascos i catalans han assegurat ja que no posaran els seus vots al servei del PP en la investidura, el líder de Podem va assegurar aquest dijous que no les té totes després de veure el que va passar durant les votacions dels vicepresidents de la mesa del Congrés.

Iglesias va afegir que encara es refia menys de Ciutadans, a qui va considerar “el partit que menys credibilitat té” a Espanya. Per això, no descarta que, malgrat que Albert Rivera ha repetit incansablement que no votarà a favor de Rajoy, també en aquesta ocasió se’n desdigui i acabi donant el vistiplau al dirigent conservador. Irònic, Iglesias va dir que la paraula de Rivera equival a la de “Don Pimpón a Barri Sèsam”.

Preparar-se per fer oposició

Després de quedar lluny de materialitzar el sorpasso als socialistes el 26-J i descartat un govern de canvi que desallotgi el PP de la Moncloa, el partit lila ja es prepara per definir el seu rol com a partit de l’oposició i “reinventar-se” com a formació combinant la seva presència institucional amb el seu paper al carrer. Sense opcions d’entendre’s per ara amb el PSOE, Iglesias va avançar que la setmana que ve comunicarà al rei Felip VI que votarà no a Rajoy i que els futurs acords no passen per Podem. Tanmateix, Iglesias confia que, tot i les tensions actuals, “tard o d’hora el PSOE assumirà que per governar necessitarà Podem”, de la mateixa manera, va dir, que el partit lila necessitarà els socialistes. També per poder culminar l’“assalt al cel” que Podem ha pregonat durant els últims mesos i que les urnes van frustrar.

stats