Política 31/05/2019

Iglesias rebutja pactes amb Cs: "És poc comprensible intentar arribar a acords amb qui no té un programa progressista"

Planteja a Sánchez reformes per apujar impostos, reduir la jornada laboral i augmentar el sou mínim

Gerard Pruna
3 min
Iglesias exigeix a Sánchez ser "coherent" i buscar acords amb Podem i no amb Ciutadans

BarcelonaAmb peus de plom però acotant el terreny de joc a Ada Colau, el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha posicionat aquest divendres sobre els pactes postelectorals a la ciutat de Barcelona. Des de la XXXV reunió del Cercle d'Economia, que se celebra aquests dies a Sitges, i després d'haver esquivat la pregunta la primera vegada que se li ha fet, Iglesias ha subratllat que la decisió l'ha de prendre Barcelona en Comú i que li consta que estan apostant per un acord entre forces progressistes. Però en la mateixa resposta ha deixat un missatge al PSOE que contenia una càrrega de profunditat també per a Colau: "És poc comprensible intentar arribar a acords amb qui no té un programa progressista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La necessitat d'allunyar el PSOE de la temptació d'arribar a acords amb Albert Rivera, doncs, ha dut Iglesias ha condicionar les opcions també de Colau, que fins ara ha evitat ser taxativa sobre si acceptaria els vots de Manuel Valls, que s'ha ofert, això sí, a no negociar cap contrapartida a canvi del seu suport a la investidura de l'actual alcaldessa.

Després de la rebuda gèlida ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres ha estat el torn d'Iglesias, que, en plenes negociacions amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol, ha suscitat molta més expectació entre l'empresariat català. Davant de l'auditori, el secretari general de Podem ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que sigui "coherent" i busqui un acord amb Podem en lloc de Ciutadans.

Amb el PSOE obrint-se ahir per primera vegada a integrar perfils pròxims a Podem en el futur executiu estatal -descartant, però, el govern de coalició-, Iglesias ha insistit aquest divendres en la importància que el partit lila entri al govern, però ha remarcat que "els ministeris són el menys important" i que el que és realment rellevant és arribar a un acord programàtic que després es dugui a terme.

Preguntat sobre si el futur dels presos polítics i els exiliats formarà part de les negociacions entre el PSOE i Podem per formar govern, Iglesias ha remarcat que "la judicialització del conflicte no ajuda a la solució" i que la carpeta catalana només es resoldrà des de la política. Un preàmbul després del qual ha retret als partits independentistes que hagin estat "irresponsables", però ha remarcat que un governant d'un Estat "no pot ignorar sistemàticament l'opinió de molts ciutadans".

Davant d'un dels públics més proclius a un gran pacte entre el PSOE i Ciutadans, Iglesias ha defensat que el que necessita Espanya és estabilitat i que això només pot venir de la mà d'un acord progressista. Emparant-se en el sondeig fet públic ahir pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), ha assegurat que el que volen la majoria d'espanyols és un govern de coalició entre el PSOE i Podem, i ha avisat els socialistes que pactar amb Albert Rivera seria una "incoherència greu", sobretot en matèria programàtica.

Impost a la banca, pujada de l'IRPF a rendes altes i impost a grans fortunes

En contraposició amb això, ha fet una crida a articular a l'Estat un govern progressista que sigui el contrapès europeu del que suposa l'actual executiu italià, i ha exposat les reformes principals que hauria de dur a terme un govern de PSOE i Podem. Unes reformes que, ha dit, pivotarien sobre un factor principal, desterrar la política d'austeritat fiscal i utilitzar la política fiscal per impulsar mesures crucials.

Entre els canvis tributaris que Iglesias ha defensat hi ha retocar l'IRPF -que augmentaria per a les rendes superiors als 100.000 euros-; crear un impost a la banca -amb recàrrec del 10% en l'impost de societats-; impulsar un impost digital a les grans empreses tecnològiques; gravar amb un impost les transaccions financeres, i crear un nou impost a les grans fortunes que s'aplicaria de manera progressiva i que gravaria amb un 2% els patrimonis superiors al milió d'euros, amb un 2,5% els superiors a 50 milions d'euros i amb un 3% els patrimonis superiors als 100 milions d'euros. En canvi, Iglesias ha apostat per abaixar l'impost de societats -que passaria del 25% al 23% per a pimes que facturin menys d'un milió d'euros-, i una reducció de l'IVA a productes de primera necessitat -entre els que inclou aliments, higiene femenina, calefacció, gas i electricitat.

Reducció de la jornada laboral i salari mínim de 1.200 euros

Els ingressos derivats d'aquesta política fiscal, haurien de servir per finançar mesures socials. Entre les que Iglesias vol que reculli un pacte del PSOE amb Podem hi ha l'ampliació dels permisos de maternitat i paternitat fins a les 24 setmanes; la cobertura universal per a l'educació infantil; elevar el salari mínim fins als 1.200 euros mensuals; una ajuda de 600 euros en concepte de renda bàsica, i una reducció de la jornada laboral fins a les 34 hores setmanals.

stats