Política 06/05/2019

Iglesias obre la porta per primer cop a investir Sánchez sense entrar al govern

Demà demanarà un govern de coalició, però deixa la decisió final a les bases

Germán Aranda
2 min
Iglesias, aquest dilluns, arribant al comitè estatal de Podem.

MadridEls inscrits i les assemblees de Podem decidiran si el partit dona suport a una investidura de Sánchez o si demana formar un govern de coalició. D'aquesta manera el líder del partit, Pablo Iglesias, ha obert la porta per primer cop a donar suport al govern del PSOE sense exigir estar-hi present, malgrat que ha assegurat que demà, en la seva reunió amb Sánchez, demanarà formar part d'un govern de coalició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs obert previ a la celebració del consell estatal, Iglesias ha fet una valoració autocrítica dels resultats electorals -"ens ha faltat frescor"- i ha defensat que la coalició "és la forma més estable de govern", però ha reconegut que el diàleg amb Sánchez, amb qui demà té una reunió, s'haurà de fer "sense línies vermelles".

"Les grans decisions, com donar suport a la investidura o formar govern, les prenen les assemblees del partit", ha defensat Iglesias, que tot i això ha assegurat que "només un govern de coalició pot donar estabilitat" i que només amb ells al govern "es pot garantir un govern d'esquerres". Per reforçar aquest argument, "només cal veure el que diuen els grans bancs i la CEOE", ha dit sobre les preferències del Santander i la patronal per una coalició del PSOE amb Ciutadans.

En aquest sentit, Iglesias ha donat especial importància a un govern de coalició que converteixi Espanya "en una referència en política energètica", creant una empresa pública "només amb renovables" que permeti uns preus de la llum més baixos i "acabant amb l'oligopoli energètic". Podem també pressionarà, ha explicat Iglesias, en altres aspectes, com reduir la temporalitat laboral o aconseguir regular el preu del lloguer de l'habitatge, així com la pujada de pensions d'acord amb l'IPC. Ha fet, d'altra banda, una crida a defensar "la plurinacionalitat" d'Espanya.

"No ens podem permetre una legislatura com la dels últims mesos", ha dit Iglesias sobre la fragilitat del govern de Sánchez des de la moció d'investidura, però ha reconegut que a la conversa de demà hi anirà "sense línies vermelles, sense ultimàtums ni arrogància".

Abans de marcar la línia del partit en relació amb Sánchez, Iglesias ha fet autocrítica sobre l'evolució del partit. "Ens ha faltat frescor", ha reconegut Iglesias, que ha titllat d'"inacceptable" la imatge de partit dividit. "Ho hem gestionat de manera inacceptable", ha acceptat Iglesias.

stats