Política 16/09/2020

Rufián trasllada a Iglesias que Sánchez ha de descartar públicament Cs si vol que ERC abordi els pressupostos

El vicepresident s'acosta als republicans i Bildu per recuperar la majoria de la investidura

Ot Serra
3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, reunit amb el vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, al seu despatx al ministeri de Sanitat.

MadridGabriel Rufián i Pablo Iglesias coincideixen en el diagnòstic: cal deixar fora Cs dels pressupostos espanyols. Esquerra, però, no iniciarà cap negociació fins que Pedro Sánchez no faci una declaració pública en què deixi clar amb qui vol aprovar els comptes, si amb la majoria de la investidura o bé amb Inés Arrimadas. Aquesta és la premissa de base que el portaveu republicà al Congrés ha traslladat al vicepresident segon en la reunió que han mantingut aquest migdia, convocada per Iglesias per recuperar la presa de contacte amb els socis d'investidura. També s'ha reunit amb els portaveus d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua i Oskar Matute.

ERC ha mantingut aquesta trobada amb Iglesias i a la tarda en té una altra amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. Fonts republicanes asseguren que Rufián li traslladarà "exactament el mateix". "No es donarà una negociació paral·lela de PSOE i Podem amb ERC i una de PSOE amb Cs", apunten fonts properes a Rufián, que insisteixen que Sánchez ha de cridar els grups parlamentaris i deixar-los clar amb qui vol negociar i tirar endavant els pressupostos. Fonts de la vicepresidència segona asseguren que Iglesias ha trobat bona disposició en les dues formacions independentistes per "mantenir l'estabilitat de la legislatura i l'actual rumb del govern de coalició els pròxims anys".

Els republicans matisen que estiguin determinats a mantenir "l'actual rumb del govern" perquè, precisament, el que estan demanant és que el PSOE allunyi la via Cs que es va gestar durant l'estat d'alarma. En aquest sentit, recorden que per aprovar les pròrrogues ja es van desenvolupar negociacions simultànies amb ERC i Cs i no volen que es repeteixi. Iglesias ha pres la iniciativa ara per desincentivar Sánchez de triar Inés Arrimadas i s'ha compromès a intentar-ho.

Taula de diàleg i fi de la repressió

La taula de diàleg era una condició irrenunciable per a la formació independentista a l'hora d'abordar els pressupostos i ERC ha rebaixat les seves aspiracions. Rufián ha assumit els últims dies que s'està retardant la convocatòria i aquest matí en declaracions a TVE ha culpabilitzat Quim Torra, sense citar-lo, del fet que no s'hagi celebrat. La culpa no és d'ERC ni del govern espanyol, "ens en queda un", ha dit. Amb tot, els republicans posen condicions per abordar la negociació pressupostària, més enllà que Cs no aparegui a l'equació i que els comptes siguin progressistes i d'esquerres. Cal consolidar la taula de diàleg i un compromís amb la fi de la repressió, diuen fonts republicanes, per bé que la Fiscalia les últimes setmanes ha recorregut el tercer grau dels presos.

Així, Iglesias pren la iniciativa i comença a treballar la negociació política pels comptes, a l'espera que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Economia de Podem, Nacho Álvarez, enllesteixin l'avantprojecte. Caldrà veure si aquesta tarda Calvo també sondeja Rufián en aquest sentit o bé limita la trobada a la "cortesia parlamentària", l'exposició de la llei de memòria democràtica i l'activitat legislativa que preveu l'executiu. Una de les propostes principals és la reforma del delicte de sedició, que podria anar orientada a la voluntat de deixar enrere la judicialització del conflicte català, però ERC manté que la via és una llei d'amnistia. De moment, ningú l'ha portada a la cambra baixa.

EH Bildu, disposat a negociar els comptes

Els portaveus de Bildu Mertxe Aizpurua i Oskar Matute sí que han fet declaracions als mitjans després de la reunió amb Iglesias i han expressat la seva voluntat d'aprovar els pressupostos a canvi d'una negociació política. La formació abertzale ha demanat parlar de l'acostament dels presos i ha reiterat la seva aposta per derogar la reforma laboral, una qüestió sobre la qual Iglesias ha avançat que ja hi havia algunes primeres mesures que l'executiu preveia aplicar: recuperar la ultraactivitat i que la prevalença del conveni d'empreses desaparegui.

stats