Política 13/01/2018

Iglesias fa autocrítica amb Catalunya: "No val posar-hi excuses"

Reapareix per reivindicar-se com a líder i recuperar "l'èpica" original de Podem

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, i el líder del partit, Pablo Iglesias, durant la reunió del Consell Ciutadà Estatal aquest dissabte a Madrid. EFE

MadridEl 2017 va ser un any dolent per a Podem. Començant per la lluita fratricida de Vistalegre 2 i acabant amb només vuit diputats al Parlament, tres menys que el 2015 amb Catalunya Sí que es Pot. Pablo Iglesias va reaparèixer ahir, després de gairebé un mes fora de la primera línia política, per fer un exercici sever d'autocrítica davant del consell ciutadà estatal del partit, el màxim òrgan de la direcció entre congressos. Però també va reivindicar el seu lideratge per tornar a recuperar "l'èpica" original de Podem, l'Espanya del 15-M, davant de "la vella Espanya de les guerres de banderes".

Va entonar tres 'mea culpa' pel que fa a Catalunya. Primer, que no s'entengués la seva proposta de referèndum pactat i d'Espanya plurinacional. Segon, no haver explicat bé la reacció a l'1-O i a l'empresonament de polítics, que va donar a entendre que s'alineaven amb els partits independentistes. I tercer, no veure-ho durant els últims mesos. "No hi ha excuses -va exclamar-. Ens hauríem hagut d'explicar millor". Ara el seu diagnòstic és que el "processisme està esgotat" però que el "règim reaccionari monàrquic" del PP, el PSOE i Ciutadans els té vetats de qualsevol esfera de poder. "L'àrbitre està comprat, ja ho sabíem des del principi. No és excusa", va dir en referència a Felip VI, a qui va acusar, amb un discurs marcadament republicà, de ser el "principal instrument" d'un "tancament de files oligàrquic".

L'estratègia de cara al 2018 és "no tirar la tovallola" i "donar-ho tot" per superar la crisi que marquen totes les enquestes. Iglesias dona per perdut el PSOE i no veu cap possibilitat que Pedro Sánchez –de qui diu que està actuant igual que hauria fet Susana Díaz– doni suport a una moció de censura per fer fora Mariano Rajoy. Per això centraran esforços a reclamar la convocatòria d'un debat de política general al Congrés. Era habitual que se'n fes un cada any, però no se'n celebra cap des de l'arribada de Podem i Cs. Igual que en una moció de censura, el debat serviria a Iglesias per tornar a reivindicar-se com a líder de l'oposició, ja que Sánchez no té escó.

Alerta sobre l'auge de la dreta

El principal repte a què s'enfronta Podem, segons Iglesias, és el "gir reaccionari" que està vivint Espanya. Dona credibilitat a l'auge demoscòpic de Cs i demana estar per davant d'aquesta força que "no tanca ferides" recuperant, sobretot, l'agenda social i les mobilitzacions al carrer. Podem busca tornar a viure el 'momentum' que va tenir el 2014. I per això Iglesias rehabilita Íñigo Errejón i oficialitza la seva candidatura per presidir la Comunitat de Madrid. El primer test seran les autonòmiques del 2019. L'objectiu de Podem és arribar-hi sense haver desballestat el partit.

stats