Política 22/10/2017

Ignasi Giménez (PSC): "Donar suport al 155 ens impossibilita poder tenir un discurs creïble"

Entrevista a l'alcalde de Castellar del Vallès, un dels quatre batlles socialistes que ahir van demanar a Iceta que s'oposi a la intervenció de l'autonomia

Marc Toro
4 min
L'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, en una imatge d'arxiu

BarcelonaIgnasi Giménez (Castellar del Vallès, 1979) és alcalde de Castellar del Vallès des del 2007 i un dels quatre batlles del PSC que aquest dissabte van signar un comunicat per rebutjar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Amb ell van aixecar la veu l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que també va dimitir de l'executiva del PSOE, Jordi Ballart (Terrassa) i Josep Mayoral (Granollers). El text, en què es demana a la direcció de Miquel Iceta que s'oposi "frontalment" a la intervenció de l'autonomia, ja ha rebut una trentena d'adhesions d'alcaldes i altres càrrecs municipals socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què van decidir fer aquest comunicat?

Vam veure oportú fer el comunicat davant del canvi de postura de PSC i PSOE en relació al 155. Donar-hi suport va absolutament en contra no només dels interessos del nostre partit sinó també dels valors en els quals es fonamenta. El PSC neix com un partit socialista i catalanista, i el catalanisme es fonamenta en l'exercici constant de l'autogovern i el seu enfortiment. Se'ns fa molt difícil d'entendre un suport al 155, que 'de facto' és la suspensió de l'autonomia. L'aplicació d'aquest l'article, a més, és totalment incomprensible i injustificada, ja que la resposta de Puigdemont al segon requeriment del govern espanyol deia que no es va declarar la independència.

Però el suport al 155 ja feia dies que s'havia anunciat. Per què no aixequen la veu fins ahir?

Volíem ser prudents i, abans d'anunciar res i demanar al PSC el rebuig frontal a la mesura, saber exactament en què consistia. La nostra sorpresa ha estat que diferents dirigents del PSOE van dir que seria una aplicació molt 'light' del 155, i ha estat just el contrari. Pel que representem i per les institucions a les quals estem al capdavant, havíem de sortir a expressar el que senten molt militants, molts càrrecs electes i molts votants del nostre partit.

Des que es va fer públic han rebut nombroses adhesions. Ho esperaven?

Sabíem que hi ha una sensibilitat municipal que divergeix clarament de la posada en marxa del 155, però no sabíem que anirien caient amb aquest volum. Estem rebent trucades i missatges de gent que s'hi va afegint. Ja hi ha una trentena d'adherits al comunicat.

Han rebut algun tipus de resposta de la direcció del PSC o de Miquel Iceta?

De moment el partit no ha reaccionat. En tot cas, en les darreres setmanes diversos alcaldes ja han fet arribar el seu parer sobre el que està passant a la direcció. S'ha anat parlant i informant, i no sempre hi ha hagut sintonia amb el discurs del partit.

Vostè va dir fa poc que si el PSC avala la intervenció de l'autonomia deixaria el partit, com també va fer l'alcalde de Terrassa. Ho manté?

Encara espero que hi hagi un bri d'esperança que es pugui resoldre, però és evident que per a mi i per a molts càrrecs municipals ens incomodaria molt des d'un punt de vista de principis i de valors que el nostre partit donés suport a unes mesures que són absolutament irreparables si es posen en marxa. Hauríem de prendre decisions, és evident.

Li consta que altres alcaldes o representants del món municipal també estriparien el carnet si el PSC avalés el 155?

Intento aplicar el principi de prudència, però és evident que hi ha gent descontenta al territori i que això ens incomodaria molt a molta gent.

Fa uns dies va respondre un tuit de Pedro Sánchez en què li retreia que denunciés l'assetjament de policies i no dels ciutadans agredits l'1-O. Com valora el paper del PSOE davant la repressió de l'Estat?

El PSOE hauria de ser capaç de poder-se desmarcar tant del PP com de Cs. En alguns moments ho ha fet, i ha fet propostes interessants com la de la reforma constitucional, però no pot ser que doni suport a temes com el del 155. Alguns esperàvem una actitud més valenta per part del PSOE.

També per part del PSC?

El PSC ha fet gestos que tenen el seu valor i segurament no hem estat capaços de poder-los explicar degudament. Miquel Iceta va ser dels primers a condemnar les càrregues policials de l'1-O, i entenc que la feina de mediació que està fent el PSC té molt valor. Dit això, hi ha qüestions centrals com la del 155 que són una línia vermella.

Fonts de la direcció del partit van qualificar ahir de "previsible" el comunicat, argumentant que els alcaldes han de "defensar el seu espai". Comparteix aquesta opinió?

Nosaltres hem de defensar el nostre espai, però la intenció és poder-lo estendre al conjunt del partit. Els alcaldes, en estar tan propers als ciutadans, podem escoltar quina és l'opinió de la gent i quines coses són assumibles i quines no. I davant del 155 el PSC hauria de buscar un lloc diferent del que ens veiem abocats. Penso, a més, que l'expresident Montilla, pel valor que té i la gran feia que va fer, no es mereix passar per aquest tràngol [de votar, com a únic senador del PSC, a favor del 155].

La discrepància interna pel 155 pot portar una nova crisi o trencament al PSC?

Hem de ser capaços de poder reconduir la situació entre tots i, per tant, confio que la direcció del partit escolti les opinions discordants en relació al 155. Insisteixo: donar suport al 155 ens aboca a una situació no només de seguidisme del PP i Cs, sinó que ens impossibilita poder tenir un discurs creïble en relació a les nostres propostes. Com podem dir que volem una reforma constitucional si s'aplica el 155? Ens quedem sense propostes i sense ser aquesta opció de pont i de diàleg. Ho hem d'evitar com sigui.

Si el PSC s'acaba desmarcant del PSOE, doncs, la crisi serà entre els dos partits?

Hi hauria tensions, però desconec quin podria ser el seu abast.

Hi hagi o no suport al 155, què creu que passarà a partir d'ara?

Sembla que tot apunta que es puguin acabar convocant eleccions. Crec que és una solució per sortir del pas, per guanyar temps. I no em sembla malament guanyar temps en aquestes circumstàncies, però no crec que hi hagi canvis substancials en els resultats electorals i, per tant, segurament ens tornarem a trobar amb una situació similar. El que cal és una solució compartida que passaria per una reforma constitucional i avançar cap a un estat plurinacional i una reforma de l'Estatut, i tant una cosa com l'altra haurien d'estar referendades en un referèndum per part dels ciutadans. Qualsevol solució que es plantegi haurà de passar perquè els ciutadans acabin votant. Cal recordar que el comunicat no només va dirigit al PSC, sinó també al Govern, al qual es demana que no emprengui vies unilaterals i irreversibles.

stats