Política 21/01/2021

Illa dimitirà com a ministre la setmana que ve si el TSJC manté el 14-F

El també candidat del PSC ha demanat comparèixer abans a la comissió de sanitat del Congrés

Marc Toro
2 min
El secretari d'organització del PSC i futur ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls terminis són endimoniats, però Salvador Illa mantindrà la seva paraula i dimitirà com a ministre abans que arrenqui la campanya electoral per fer de candidat del PSC sense responsabilitats al govern espanyol. Ara com ara, i amb les eleccions convocades oficialment per al 14 de febrer, aquest moment arribarà divendres que ve. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha confirmat en roda de premsa que, malgrat la possibilitat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avali finalment l'ajornament a mitja campanya -s'ha donat de marge fins al 8 de febrer-, Illa deixarà dijous com a molt tard la cartera de Sanitat, sempre que, això sí, el tribunal mantingui fins llavors la convocatòria del 14-F.

Amb previsió que no canviïn les coses, de fet, Illa ha sol·licitat acudir la setmana que ve a la comissió de sanitat del Congrés per fer la que podria ser la seva última compareixença com a ministre del ram. La petició, segons informa Europa Press, es va fer dilluns passat, el mateix dia que es van registrar diversos recursos contra l'ajornament de les eleccions fins al 30 de maig. Preparant ja el seu comiat de la Moncloa, amb tot, els socialistes s'arrisquen que en plena campanya el TSJC acabi resolent a favor del Govern i que el seu candidat hagi d'esperar tres mesos sense la quota de pantalla que li garantiria el fet de ser ministre fins als comicis.

Iceta ha deixat clar que el PSC, però, "acata" les decisions judicials sobre la data de les urnes i que, per tant, "seguirà actuant segons les previsions del calendari electoral". Entre d'altres, ha destacat en la lectura d'un comunicat, ha reprès la seva campanya per donar el "màxim impuls" al vot per correu. El risc de desmobilització és doble en el cas dels socialistes, ja que a les circumstàncies de la pandèmia de covid-19 s'hi suma la possibilitat que baixi el nombre de votants constitucionalistes respecte al 2017, quan la polarització del Procés els va esperonar.

De moment el partit s'agafa als bons resultats que obté a les enquestes, començant per la del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest dijous, que dona la victòria al PSC en un frec a frec amb ERC. Illa, a més, apareix com el líder més ben valorat i el preferit per presidir la Generalitat, segons l'institut dirigit per José Félix Tezanos. "Ara ja no és l'efecte Illa, sinó el factor Illa", ha destacat Iceta, que ha deixat clar que el seu pas al costat ha evidenciat que l'alternativa en les pròximes eleccions és "Illa o més del mateix" en referència a un govern independentista.

Sobre l'estira-i-arronsa jurídic, Iceta ha recordat que "el PSC ja va advertir "que el decret signat pel Govern [...] presentava molts interrogants des del punt de vista jurídic". I si bé ha reiterat la disposició de la seva formació a "parlar i negociar" sobre els diferents escenaris que s'obren a partit d'ara, ha expressat els seus dubtes sobre l'"encaix" de la possibilitat de redactar un nou decret amb una data alternativa al 14-M i el 30-M -en la línia del que els socialistes van plantejar la setmana passada- un cop el TSJC està ja en ple procés de deliberació sobre un decret anterior.

stats