Política 29/08/2019

L'entitat Impulso Ciudadano assegura que el 92% dels agressors per motius polítics són independentistes

La plataforma portarà a la fiscalia 182 casos que diuen que han documentat

Ruth Pérez Castro
3 min
Presentació del primer informe de l'Observatori Cívic de la Violència Política a Catalunya

BarcelonaGran part dels actes violents que s'han produït en els últims mesos a Catalunya tenen una "raó de ser: la intolerància política". Si més no, així ho han valorat des de les entitats Impulso Ciudadano –promoguda per l'exdiputat de Ciutadans José Domingo– i Movimiento Contra la Intolerancia, que aquest dijous al matí han presentat el primer informe semestral sobre el que anomenen "violència política" al país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plataforma ha documentat des de l'1 de gener del 2019 fins a 189 actes violents, dels quals, subratllen, el 92% dels agressors són "grups o individus partidaris de la independència". D'acord amb les dades recollides per l'entitat, doncs, 173 del total dels casos de violència registrats haurien sigut perpetrats per "persones o sectors adscrits al bloc identificat amb les tesis independentistes".

Per contra, segons han informat, les víctimes són "majoritàriament de l'òrbita constitucionalista". Des de l'Observatori Cívic de Violència a Catalunya han exposat que dels 84 incidents que han tingut com a objectiu militants o seus de partits polítics, "76 corresponen al bloc constitucionalista, un nombre que suposa el 90,45% del total". Treballen amb un percentatge similar pel que fa a les accions contra les entitats cíviques, ja que, dels 10 actes recomptats, tan sols una, han asseverat, ha afectat un militant d'un CDR.

Motius ideològics i polítics

La plataforma també ha registrat atacs, tot i que en menor mesura, contra sectors de les forces de seguretat, el poder judicial i la monarquia espanyola. Per aquest motiu, han conclòs, gran part dels incidents estan "associats a fenòmens d'hispanofòbia" i basats en la "intolerància ideològica". En aquests actes violents, l'Observatori inclou des d'intimidacions i "assenyalaments" a individus o col·lectius fins a "desordres públics" com talls de carreteres, ocupació de vies ferroviàries o enfrontaments amb la policia, entre d'altres.

Per bé que l'entitat ha assegurat que el registre "no és exhaustiu" i que se centra en incidents "ja documentats" -sigui a través de mitjans de comunicació, sigui a través de xarxes socials-, han reiterat la necessitat de "censurar" expressions, al seu parer, de "tall totalitari" com "Els carrers seran sempre nostres" o "Fora feixistes dels nostres barris". Càntics que, segons han considerat, "suposen el caldo de cultiu necessari per promoure actes violents".

"Tenen com a finalitat provocar l'abandonament de l'acció política dels adversaris", han reflexionat des de la plataforma, que ha apel·lat a la intervenció de les institucions públiques catalanes. "El paper de les administracions públiques ens sembla fonamental", han indicat, i han afegit: "Una tasca que aquí a Catalunya no s'està fent".

En aquest sentit, tant des d'Impulso Ciudadano com del Moviment contra la Intolerància han carregat contra l'Associació Catalana pels Drets Civils, a qui han retret el seu caràcter partidista malgrat haver estat impulsada des de la Generalitat. No obstant això, les crítiques també han anat dirigides al president de la Generalitat, Quim Torra, a qui han retret "esperonar la confrontació" i "estimular l'acció dels CDR", en al·lusió a les paraules del president des de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent.

Recórrer a la fiscalia i advertir els governs català i espanyol

Amb els números a la mà, la plataforma pretén ara portar els 189 casos registrats a la fiscalia perquè prengui les mesures necessàries. Ara bé, Domingo ha matisat que no tan sols pretenen presentar l'informe davant d'autoritats judicials, sinó que també tenen la intenció d'entregar el document als governs català i espanyol, així com al Parlament de Catalunya i el Síndic de Greuges.

En aquest context, el portaveu d'Impulso Ciudadano també ha inclòs la possibilitat de remetre l'anàlisi feta per l'entitat a òrgans superiors com organitzacions internacionals de drets humans.

El judici al Procés va "esperonar" els actes violents

A poques setmanes que el Tribunal Suprem dicti sentència als dotze líders de l'1 d'Octubre, l'Observatori Cívic de la Violència Política a Catalunya atribueix a l'inici del procés judicial l'increment de la violència política a Catalunya. D'entre els 189 casos que ha registrat la plataforma, tan sols al mes de febrer se'n van comptar fins a 88. Una dada que té "connexió directa" amb l'inici del judici al Procés.

En aquest sentit, els ponents han argumentat que durant els més de quatre mesos que van prolongar-se les sessions al Tribunal Suprem es va dur a terme una "tasca de deslegitimació" del poder judicial espanyol per part de les administracions catalanes. Per exemplificar-ho, la plataforma fa referència a expressions emprades per sectors independentistes com "judici farsa" i judici polític".

"Ha de cessar la deslegitimació del poder judicial", han reclamat des d'Impulso Ciudadano, que han insistit que les autoritats públiques –en referència a les institucions de Catalunya– "han de respectar la llei". "Esperonar el victimisme a la societat té una conseqüència en la promoció d'actes violents", han afirmat.

stats