Imputen Bustos per gastar 14.000 euros públics en rellotges per a la cúpula de la FMC

El nombre de rellotges comprats i la data de la compra concorda amb la composició del consell nacional de l'entitat i la XX Assemblea de l'ens

La jutge del cas Mercuri ha tornat a imputar l'expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) Manuel Bustos, ara per malversar suposadament 14.060 euros públics destinats a formació, per regalar rellotges als membres de la cúpula de l'entitat municipalista el 2011. 

En una interlocutòria a qual ha tingut accés Efe, la jutge que investiga l'exalcalde de Sabadell (Vallès Occidental) en nombroses peces separades del cas Mercuri –de presumpta corrupció urbanística– el cita a declarar com a imputat per un delicte de malversació, ja que suposadament va carregar a la federació municipalista la compra de 70 rellotges de la marca Calvin Klein per regalar-los als membres del consell nacional de la FMC.

La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, també ha imputat el llavors secretari general de la FMC, Adolf Moreno, i ha remès un ofici als Mossos d'Esquadra perquè identifiquin els 66 membres del consell nacional de l'entitat en el període 2007-2011, beneficiaris d'aquests obsequis.

Rellotges sota concepte de "publicitat i propaganda"

Segons la documentació intervinguda, que està en poder de la jutge, els diners per pagar els rellotges van ser carregats en concepte de "publicitat i propaganda" al capítol de "formació i seminaris" dels comptes de la federació municipalista, que el 2011 es va nodrir en un 94,18% de fons públics. Per aquest motiu, la jutge conclou que la compra dels rellotges es va dur a terme "sense que aparentment existís cap relació entre la despesa i la partida pressupostària al càrrec de la qual es va efectuar", per la qual cosa creu que Bustos podria haver incorregut en un delicte de malversació de fons.

En concret, la FMC va adquirir un total de 70 rellotges –50 per a home i 20 de dona–, cosa que coincideix amb la composició del consell nacional de l'entitat, que entre el 2007 i el 2011 estava integrat per 66 membres, dels quals 50 eren homes i 16 dones. A més, la magistrada subratlla la coincidència entre les dates de compra dels rellotges –el 19 de juliol del 2011– i la celebració de la XX Assemblea del consell nacional de la FMC –el 22 de juliol del 2011–, així com el nombre de rellotges i la composició d'aquest òrgan de gestió. Segons sosté la jutge en la interlocutòria, d'acord amb l'informe policial, els quatre rellotges restants es podrien haver destinat a solucionar "algun compromís adquirit" o a una "entrega a tercer", que no s'ha pogut determinar.

En la interlocutòria, la magistrada adverteix que la compra d'aquests rellotges es va dur a terme sense que consti cap menció a l'aprovació de la despesa destinada a aquests obsequis en les actes de les sessions dels òrgans de govern de la FMC.

Arran d'aquest informe policial, la Fiscalia va demanar a la jutge que també oficiés al Congrés dels Diputats, al Senat i al Parlament un requeriment perquè li notifiqués si algun dels 66 membres del consell nacional de la FMC en aquell període era aforat. Ara bé, la magistrada no ha acordat per ara aquesta diligència i s'ha limitat, a més d'imputar Bustos i Moreno, a requerir als Mossos d'Esquadra perquè identifiquin tots els integrants del consell nacional i del comitè executiu de la FMC entre el 2007 i el 2011. La jutge també ha sol·licitat a l'entitat municipalista que identifiqui el comptable o l'equip que va carregar en els pressupostos la partida de despesa de la compra dels rellotges en concepte de "publicitat i propaganda" en el capítol de "formació i seminaris".