Política 28/02/2013

Imputen Crespo, de CDC, en el cas de la màfia russa

L'exalcalde de Lloret hauria rebut regals de Petrov

E. Escriche / L. Díaz-roig
2 min
El diputat de CiU Xavier Crespo va assegurar ahir que encara no havia rebut la citació.

Girona / Barcelona.Un mes després dels primers escorcolls a l'Ajuntament de Lloret de Mar, el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha decidit imputar l'exalcalde del municipi i diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, per la seva suposada relació amb la màfia russa. En una interlocutòria feta pública ahir, l'alt tribunal es declara competent per instruir una part de la investigació -que fins ara estava en mans de l'Audiència Nacional-, ja que Crespo és aforat per la seva condició de diputat i, per tant, només pot ser investigat pel TSJC. Es tracta de la part relacionada amb els suposats delictes de suborn i prevaricació, sobre la qual, a més, ha decidit aixecar el secret de sumari. La resta de la trama, sobre blanqueig de capital, continuarà en mans de l'Audiència Nacional i encara està sota secret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TSJC fa referència en el seu escrit a l'exposició raonada que va enviar el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco per motivar la imputació. Posa en relleu que "els indicis acumulats" per l'instructor i el fiscal "semblen suficients" per continuar la investigació de la possible participació de l'exbatlle. Quan era alcalde, Crespo hauria rebut regals -com un viatge privat a Rússia amb la seva dona i el seu fill, un rellotge valorat en 3.000 euros i altres obsequis procedents de la societat Development Diagnostic Company, administrada pel cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov- "per aconseguir un tracte de favor en la realització d'obres de construcció i projectes immobiliaris que l'empresa de Petrov tenia a Lloret", diu la interlocutòria. "Amb el mateix objectiu", Petrov, a instàncies de Crespo i del regidor d'Urbanisme, Josep Valls -en llibertat amb càrrecs-, va patrocinar durant tres anys el Club Hoquei Lloret i el Club de Futbol. Les quantitats entregades entre els anys 2007 i 2010 van ser de 270.000 euros.

En el punt de mira

Crespo sempre ha estat en el punt de mira de la investigació. De fet, Petrov ja va deixar clar en la seva declaració a l'Audiència Nacional que es va veure obligat a patrocinar els clubs i a fer els regals a canvi de rebre un tracte de favor de l'Ajuntament per tirar endavant els seus projectes urbanístics. La investigació va anar estrenyent el setge sobre Crespo i es va detenir el president del Club d'Hoquei, Joan Lluís Perarnau, i Josep Valls, tots dos en llibertat però acusats d'un delicte de prevaricació i suborn. El mateix dia de la detenció de Valls, el jutge de l'Audiència Nacional ja va demanar al Parlament de Catalunya que acredités la condició de diputat de l'exalcalde de Lloret de Mar per poder-ne reclamar la imputació al TSJC.

Entre els projectes urbanístics que hauria tirat endavant Petrov hi ha el centre comercial construït a l'antiga plaça de toros i l'aparcament i els locals que estava fent actualment als terrenys de l'antic Hotel Blanca Aurora. En les obres del centre comercial el consistori també va perdonar a l'empresa de Petrov -que suposadament es dedicava a blanquejar diners procedents de la màfia russa- 133.000 euros d'impostos.

stats