Política 07/04/2014

Iñaki Gabilondo: "Es pot aturar el referèndum amb la llei, però no es pot aturar la voluntat dels catalans"

El periodista planteja en els eu videoblog que el Parlament de Catalunya ha d'"aturar" el procés cap a la consulta però que l'Estat ha d'obrir una reflexió "per camins completament nous"

Ara
2 min
VIDEOblog Gabilondo

BarcelonaAdvertiment a banda i banda del periodista Iñaki Gabilondo al seu videoblog d''El País'. Aquest dilluns, en la vigília del debat sobre la consulta al Congrés, Gabilondo ha alertat que queda clar que Catalunya no vol afluixar, però ha avisat Artur Mas dels límits que, segons ell, té aquesta voluntat catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Efectivament, la voluntat d'un poble és molt poderosa, però no té atribucions per oposar-se a la llei. Té poder per canviar la llei, però no per desobeir-la", ha advertit.

Per Gabilondo, a partir d'aquest dimarts "hauríem de saber" si ara que la negativa del Congrés a cedir la competència per fer la consulta serà "oficial", les coses "es poden reconduir pel camí del que és lògic".

La seva recepta és clara i comença per fixar el que ell creu que ha de fer Catalunya: "El Parlament de Catalunya hauria de suspendre el referèndum, ja que el Congrés li dirà, i el Constitucional ja ho ha fet, que no és legal. Només té dues opcions, obeir la llei o enfrontar-s'hi. Nosaltres no voldríem que s'hi enfrontés. Nosaltres hauríem volgut que s'hagués arribat a un acord com el del Regne Unit. Però no s'hi ha arribat. I ara es tracta de saber si es desobeirà la llei o no. És decisiu saber què es farà, perquè estaríem al principi d'una formidable confrontació", argumenta.

Però també té un avís per a l'Estat: "Sobre la voluntat de Catalunya d'avançar en el camí del sobiranisme, cosa que sembla determinada a fer, el Parlament espanyol ha d'entendre que això és una realitat definitiva i obrir vies de reflexió per un camí completament nou. S'ha de fer sense perdre més temps. Es pot aturar el referèndum amb la llei, no es pot aturar la voluntat catalana sobre el seu procés sobiranista".

La conclusió de Gabilondo és: "Catalunya ha d'entendre que l'obstinació que portaria a camins molt complicats. I el Parlament espanyol i tots hauríem d'entendre que la voluntat catalana continuarà plantejant desafiaments i que s'han de plantejar canvis".

stats