Política 19/01/2013

El fiscal sospita que Iñaki Urdangarin i Diego Torres no van pagar mig milió d'euros a Hisenda

Un darrer informe de l'Agència Tributària porta Horrach a demanar al jutge d'instrucció que els dos imputats pel cas Nóos tornin a declarar

Enric B. Abelló
2 min
Urdangarin al·lega que no decidia res a Nóos

PalmaEl fiscal Pedro Horrach, arran de l'últim informe de l'Agència Tributària, ha demanat que Iñaki Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres, tornin a declarar perquè hi ha "indicis racionals" que deixessin de pagar prop de mig milió d'euros a Hisenda. En concret, diu que l'Instituto Nóos "hauria eludit, com a mínim, una quota de 230.979,29 euros en l'impost de societats de l'exercici 2007". A més, acusa directament el gendre del rei d'Espanya d'haver deixat de pagar en concepte d'IRPF més de 120.000 euros el 2007 i una quantitat semblant el 2008. També és probable que els interrogui sobre els moviments internacionals de diners de la trama Nóos. Cal recordar que el jutge ha fet bloquejar a Luxemburg un compte de Diego Torres i la seva dona amb 961.000 euros i ha detectat a Suïssa un pagament per a Urdangarin per valor de 142.000 euros. A més, és possible que quan declarin el fiscal i el jutge ja tinguin l'informe de l'Agència Tributària de Barcelona que ha de detallar tots els moviments de capital de la trama Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Just aquest dissabte al matí ha declarat el nebot del duc de Palma, Jan Gui Urdangarin, que ha dit que feia de "missatger" entre Urdangarin i set persones que teòricament treballaven per a Aizoon, l'empresa propietat del gendre del rei d'Espanya i de la infanta Cristina. Gui, a qui el fiscal no descarta imputar, ha insistit que ell duia sobres als treballadors de part del seu oncle i que li tornava sobres a ell que li donaven aquests, però que mai no va mirar què hi havia dins, tot i que suposa que ells li donaven la feina feta i ell els duia diners i instruccions. La fiscalia, que no se'l creu, sosté que en realitat aquestes set persones estaven donades d'alta de la Seguretat Social per donar aparença de volum a Aizoon i fer versemblant que aquesta empresa facturés a l'Instituto Nóos. Amb tot, sosté que ni feien cap feina ni cobraven res en metàl·lic, que eren un vehicle per desviar diners públics a través de Nóos.

A més del nebot del duc, també ha declarat Joaquim Boixareu, un empresari fundador de la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social, creada a finals del 2006, nou mesos després que el rei d'Espanya ordenés a Urdangarin deixar l'Instituto Nóos. Boixareu ha admès que va crear la fundació com "un favor" al duc de Palma, que d'entrada va posar ell els 30.000 euros que calien però que després va fer dues factures a Nóos per recuperar-los tot i que mai no va tenir res a veure amb les activitats de Nóos. Segons l'advocat de Boixareu, Urdangarin, "pel que fos", no volia "constar" o "aparèixer" al capdavant de la nova fundació i per això va utilitzar el seu client. Va assegurar que, si hagués sabut com aniria tot, no ho hauria fet. L'advocat demanarà que es retiri la imputació al seu client i molt probablement la fiscalia no s'hi oposarà.

stats