POLÍTICA
Política 07/05/2014

La FAES avisa: "No hi ha independència 'low cost'"

El secretari general de la fundació d'Aznar adverteix que el procés polític condueix a un "esquinçament" social. "El que és democràtic, civilitzat i valuós és respectar la Constitució", conclou, després d'avisar que el que ha de fer el nacionalisme català és "assumir la pluralitat" del país i no "administrar les essències"

M.colomer
2 min
Granell, Zarzalejos i Quintanilla, aquest dimecres a Barcelona / ARA

BarcelonaMesos després que l'expresident del govern espanyol i president de la FAES, José María Aznar, advertís que abans de trencar-se Espanya es trencaria Catalunya internament, el secretari general de la fundació del PP, Javier Zarzalejos, ha advertit que "no hi ha independència 'low cost', ni en termes socials ni econòmics". Advertia així d'un "esquinçament" social que dóna per fet en cas que Catalunya arribés a independitzar-se, a més d'uns costos econòmics destructius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha defensat Zarzalejos en el decurs de la presentació de la publicació 'Catalunya en claro' –un recull de les ponències dels seminaris sobre "secessionisme nacionalista català" organitzades per la FAES entre finals de 2013 i principis de 2014– al Circulo Ecuestre de Barcelona, en un acte que ha comptat amb una vuitantena d'assistents, entre els quals dirigents del PP com Enric Millo i Alberto Fernández-Díaz, representants de les plataformes espanyolistes d'Espanya i Catalans i Societat Civil Catalana, a més d'intel·lectuals de l'òrbita d'UPyD, C's, PP i PSC com Arcadi Espada, Francesc de Carreras o Joaquim Coll.

Per Zarzalejos, "el que és democràtic, civilitzat i valuós és respectar la Constitució", mentre que "no hi ha res de democràtic ni tolerant" en qualsevol plantejament que superi la carta magna espanyola. L'argument de l'eventual expulsió automàtica de la UE ha planat durant tot l'acte com una veritat inqüestionable.

L'administració de les essències

Zarzalejos no se n'ha estat d'asseverar que "el problema del nacionalisme [català] és que creu que el seu designi és administrar les essències, quan en realitat el que ha de plantejar-se d'una vegada és com assumeix la pluralitat". Davant aquesta situació, ha erigit la FAES en "veu audible i factor d'integració de tots els esforços per establir uns termes de convivència cívica democràtica".

A Zarzalejos l'ha acompanyat el catedràtic d'economia aplicada de la UB, Francesc Granell, que després d'un discurs que pretenia desmuntar l'argumentari sobiranista en termes històrics, jurídics, econòmics i culturals, sí que ha instat a buscar una solució intermèdia, com una disposició addicional a la Constitució que reconegui la singularitat catalana.

stats