DRET A DECIDIR
Política 28/09/2013

Independentistes en castellà

L'associació Súmate, formada per independentistes castellanoparlants, difon un vídeo amb testimonis de catalans originaris de diversos territoris d'Espanya que defensen la sobirania política

Ara
2 min

Barcelona"A la secesión en castellano. Súmate". Amb aquest títol, l'associació Súmate, integrada per catalans castellanoparlants, ha difós a la xarxa un vídeo en què diversos testimonis expliquen els seus motius per apostar per la independència. "M'agraden moltes coses d'Espanya", defensen. I també afirmen: "M'agraden moltes coses de Catalunya". "M'agrada Catalunya perquè els catalans lluiten per allò que és seu", "la pluralitat", la "tolerància per tothom", però també alerten que hi ha "moltes coses" que no els agraden. Com per exemple els peatges o la precarietat de moltes infraestructures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tot això passa perquè a Catalunya, quan paguem els impostos a Espanya, és com si quan anem a comprar pa ens donessin la meitat del que hem pagat", explica un dels testimonis i promotor de l'associació, Eduardo Reyes, que alerta que això "suposa pitjor sanitat, pitjor educació i pitjors serveis públics dels que en realitat hem pagat amb els nostres impostos". "Solidaritat, sí; injustícies, no", afegeix una altra de les testimonis.

El 'veí' independentista de Javier Cercas

"Quan viatjo per Espanya em sento més català". Ho diu un català d'origen extremeny, concretament d'Ibahernando, al qual es refereix com "el meu poble" en al minut 0.25 del vídeo. La dada curiosa és que Ibahernando és el poble de Javier Cercas, l'autor de la popular 'Soldados de Salamina', que ha viscut molts anys a Girona, que parla català perfectament i molt habitualment i que el 13 de setembre va publicar un article contra el dret a decidir al dominical de 'El País'. Contràriament a Cercas, el barceloní castellanoparlant que comparteix orígens amb ell es mostra partidari de la independència.

"No ens tracten com a iguals"

"No tinc res contra Espanya i els espanyols. Jo sóc espanyol. Com tu. Gent com tu, però crec que no ens tracten com a iguals. Per això vull que tots els que vivim a Catalunya puguem votar, per decidir si volem o no la independència", clamen. I encara més: "A més, jo votaria 'sí'". "Escolta els motius d'algú com tu". L'entitat es presentarà en públic aquest dijous 3 d'octubre a les 19.30 hores en un acte al Centre Cultural de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat. "Si ets dels que vols la independència com jo, Súmate", conclou el vídeo.

stats