Política 11/04/2019

Arrimadas entoma el repte de les generals: "Em deixaré la pell perquè Albert Rivera sigui president"

La candidata per Barcelona arrenca la campanya al crit de "som-hi Ciutadans, som-hi Espanya!"

Anna Mascaró
3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, aquest vespre a la campanya

Barcelona"Som-hi Ciutadans, som-hi Espanya!". La candidata de Ciutadans per Barcelona, Inés Arrimadas, ha presentat aquest dijous la campanya a Barcelona amb un acte petit, amb la presència de diputats i càrrecs destacats del partit. Però l'ha arrencada amb ímpetu, entonant amb força el lema del partit, "Vamos, Ciudadanos", conscient del repte personal que li suposa. "Em deixaré la pell perquè Albert Rivera sigui president", s'ha compromès aquest dijous la guanyadora de les eleccions a Catalunya, que ara passa de liderar l'oposició al Parlament a lluitar –partint amb desavantatge– pel tercer lloc a les generals amb Junts per Catalunya i els comuns. L'últim CIS li atorga un escó menys que el 2016, quan el cap de llista era Juan Carlos Girauta. La cara estrella del partit taronja –a qui des del 21-D molts dibuixen com el futur recanvi d'Albert Rivera– ha de demostrar que la seva marca personal és capaç de revertir aquesta tendència a la baixa. "Falten 15 dies perquè Pedro Sánchez surti de la Moncloa", ha reivindicat des de l'Hotel Melià Barcelona Sky de Poblenou, i ha fet una crida a impulsar una "nova etapa política al país": "Per primer cop, no canviem el PSOE pel PP ni el PP pel PSOE, sinó que l'ha de liderar un partit reformista, liberal, que s'ha deixat la pell a Catalunya", ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta campanya, Arrimadas té dues missions: la primera, intentar aglutinar de nou –com va fer a les catalanes– el vot antiindependentista. Però l'efervescència de la candidata del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, i la irrupció de Vox en el sistema de partits podrien complicar-li la feina. "Sortim altra vegada a fer història, com vam fer fa un any i mig guanyant el nacionalisme a les urnes", ha dit, recordant que Cs va ser primera força a Catalunya el 21-D. "Sortim com vam fer a Andalusia", ha recalcat, i ha recordat el lema de la campanya: "Vamos, ciudadanos". Però malgrat la crida al vot útil contra el nacionalisme, cada vegada sembla més difícil mantenir el gruix de votants per la dreta. Fins ara la líder de Cs ha fet valer la seva condició de cap de l'oposició per diferenciar-se. Avui mateix al matí ha participat en l'últim ple abans de les eleccions, amb una intervenció de to molt aspre contra el Govern, en què ha exhibit a l'hemicicle un feix de llaços grocs arrencats per ella mateixa al carrer. "Ja que vostè fa llistes negres de catalans que retiren llaços, apunti'm a mi", ha dit al vicepresident Pere Aragonès.

D'altra banda, la candidata també ha de vigilar per no perdre els suports que en les últimes autonòmiques va rebre de l'electorat tradicionalment socialista: una fuga que, si es confirma, afectarà també les eleccions municipals. La líder de Cs ha treballat en aquest sentit des de la convocatòria d'eleccions: dibuixant el PSOE de Pedro Sánchez com un aliat de l'independentisme i comprometent-se a no pactar-hi després de les eleccions. No obstant, aquesta negativa a arribar a acords amb els socialistes també pot ser una arma de doble tall: especialment a Catalunya, on Cs beu del vot dels exsocialistes. De fet, aquest posicionament –imposat per Rivera a Madrid– ha generat disconformitat fins i tot en sectors del partit que dubten de l'eficàcia d'aquesta estratègia.

Previsiblement, Arrimadas exercirà el funambulisme sobre aquests dos eixos durant la campanya, en què haurà de demostrar el valor afegit que aporta el seu perfil a la llista de Rivera. Els sondejos no conviden a l'optimisme, però si la cap de l'oposició a Catalunya ha demostrat alguna cosa en la seva trajectòria és que és un animal de campanya. En quinze dies pot decantar la balança. En això confien els seus.

Mor l'alcaldable de Cs a la Seu d'Urgell

En la compareixença als mitjans de comunicació, Arrimadas ha lamentat la mort, aquest dijous, de l'alcaldable del partit a la Seu d'Urgell, Jordi Núñez. La formació ha suspès tots els actes polítics d'avui a Lleida, per respecte a la seva família i els seus companys a l'agrupació.

stats