LIDERATGE UNIONISTA
Política 07/06/2015

Inquietud a C’s pel paper de Rivera al 27-S i a les espanyoles

El líder del partit dubta si fer doblet o centrar-se del tot en Madrid

Marc Colomer
3 min
Inquietud a C’s pel paper de Rivera al 27-S i a les espanyoles Primàries el 4 de juliol per triar caps de cartell

BarcelonaL’1 de novembre del 2006, un partit-moviment de creació recent i discurs monotemàtic antinacionalista, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, es feia un lloc al Parlament amb tres diputats que els havien atorgat 89.840 electors. Havien superat pels pèls la barrera del 3% i es disposaven a fer de mosca borinera del tripartit catalanista i d’esquerres. Nou anys i tres eleccions autonòmiques després d’aquell “ Toma 3, TV3”, C’s és la tercera força política municipal d’Espanya i té unes expectatives de vot a Catalunya impensables fa poc, amb possibilitats de liderar el bloc unionista i fer pòdium parlamentari. Però afronta un dilema que neguiteja un partit que ho ha fiat tot a l’hiperlideratge d’Albert Rivera: ¿ha de ser el cap de llista al 27-S?, ¿a les generals de finals de novembre?, ¿o a totes dues?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“A Rivera li interessa la lliga de les generals”, admet una font de la cúpula a l’ARA. Però el partit sap que en el 27-S té un examen vital que li pot aportar un plus a Espanya, i admeten que la possibilitat que Rivera encapçali les dues vegades la llista és un escenari ni de bon tros descartat. De fet, no hi ha cap impediment estatutari, malgrat que per a Rivera seria la quarta vegada al Parlament. “A Catalunya és fonamental apostar molt fort, i Rivera té molt ganxo”, admeten les fonts consultades. Perquè per a un èxit a les generals és “determinant” fer-se lloc en la pole position parlamentària per assumir així el “lideratge” d’un horitzó d’alternativa de govern antinacionalista i aparèixer com el fre més eficaç a l’independentisme. Més encara davant una possible reculada del PP i el PSC que ja han advertit les municipals i aprofitant la fragmentació independentista amb l’eventual entrada a escena d’una Catalunya en Comú que se sumés a les llistes liderades per Artur Mas i Oriol Junqueras. Ciutadans és un partit sencer pendent d’una persona. En funció de la decisió que prengui aviat Rivera encararà el seu futur immediat.

Inés Arrimadas, el relleu

Els dubtes del calendari no ajuden a preveure escenaris. A C’s dubten fins i tot que Mas acabi convocant el 27-S. I Mariano Rajoy encara no ha concretat quan convocarà les generals, tot i que va donar a entendre que ho faria quan toca, a finals de novembre. Una altra font de la direcció de C’s argumentava a l’ARA que, si els comicis fossin tan seguits, la doble candidatura de Rivera seria més “complicada” perquè no podria ni prendre possessió de l’escó al Parlament i això li costaria crítiques. Sigui com sigui, es volen curar en salut i no volen “ensurts”, de manera que la primera setmana de juliol volen haver esvaït dubtes. Si Rivera no encapçala el 27-S, diverses fonts donen per fet que ho farà l’actual portaveu adjunta al Parlament, Inés Arrimadas. Fer-ho no impediria que, atès que les catalanes no coincidiran amb altres eleccions, Rivera s’aboqués en la campanya. No seria a la llista, però sí al cartellss i als actes. Si Rivera es presenta, ella el substituirà quan salti a Madrid.

En qualsevol cas, la branca civil del moviment espanyolista català s’abocarà a mobilitzar el vot unionista per, en paraules del vicepresident de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, transformar la “majoria social” en una “majoria política” representativa de la “Catalunya real”, penalitzada fins ara, opina, per una llei electoral que ha propiciat la “hiperrepresentació nacionalista”.

Primàries el 4 de juliol per triar caps de cartell

Ciutadans triarà els candidats a les eleccions al Parlament i a les generals en primàries el 4 de juliol. Ho va decidir dilluns l’executiva del partit, que sotmetrà a consideració del consell general la idoneïtat de concórrer a les dues convocatòries electorals, cosa que els dirigents consultats donen per fet. A les primàries també s’hi escolliran els cinc primers candidats de cadascuna de les circumscripcions provincials. A més, l’executiva de la formació també va rebaixar els avals per aspirar a ser presidenciable de la formació del 10% al 2% de la militància.

stats